PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Pallarés anuncia l’acollida d’una nova família siriana al Principat

El nucli, format pel matrimoni i un fill, viurà a Sant Julià de Lòria

Per El Periòdic

La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés.
La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés. | ANA / M. F.

Una nova família de refugiats sirians acaba d’arribar al país. Es tracta d’una parella amb un fill de vuit anys que arriben des del Líban. El pare és parent d’una de les famílies que ja van arribar al país el 2018 i de la qual la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, va destacar-ne la integració i, alhora, va desitjar que aquesta nova família també pugui estar «còmoda» al país.

Pallarés va explicar que ahir va poder compartir una estona amb els nouvinguts i va detallar que amb aquestes tres persones ja són 11 les que Andorra acull. Va recordar que el país té un conveni signat amb la Comunitat de Sant Egidi per a l’arribada de refugiats sirians i que el compromís era «tenir 20 persones d’acollida dins el país i esperem, a poc a poc, assolir-lo». «Crec que és una molt bona notícia haver pogut acollir aquesta família», va manifestar la ministra.

De manera paral·lela a aquesta arribada des del Govern es treballarà en la «revisió» del conveni amb la comunitat i, en aquest sentit, Pallarés va recordar que la pandèmia ha complicat encara més l’arribada de refugiats, ja que «molts d’aquests corredors han estat molt bloquejats». A més, va afegir que els han comunicat que França activarà aviat «moviment» i, per tant, això facilitarà que Andorra pugui acollir més persones. També va reconèixer que caldrà revisar la legislació. Pallarés va destacar que ella tot just s’ha trobat aquest tema sobre la taula, però que la reunió amb els representants de la Comunitat de Sant Egidi va ser «molt positiva» i que intentaran «donar resposta» aviat a aquesta revisió del conveni, un treball en el qual també ha d’intervenir Afers Exteriors. També va recordar que la legislació vigent està donant resposta de moment a aquestes persones. Així, va assenyalar que es marquen uns terminis de retorn als seus països d’origen que en aquest cas «malauradament» no són aplicables, ja que a Síria encara es viu un conflicte bèl·lic.

La titular d’Afers Socials es va mostrar satisfeta de poder donar «aquesta bona notícia» i va recordar el repte de tots d’acollir «i de donaar suport a aquelles famílies que estan en una situació tan complicada» i que continua tot i que «lamentablement cada cop se’n parla menys».

La família que acaba d’arribar viurà a Sant Julià de Lòria com les altres dues i Pallarés va agrair en aquest sentit la col·laboració de mossèn Pepe Chisvert que va ajudar en la recerca d’habitatge. Van arribar el dijous a la tarda a París en avió, des d’on van ser traslladats en tren fins a Tolosa i, en vehicle, es van desplaçar fins al Principat acompanyats de representants de la Comunitat de Sant Egidi, tal com va informar el Govern. A partir d’avui mateix la família comptarà amb el suport permanent del seu referent d’Afers Socials per adaptar-se de la millor manera al país. Així, des del Govern es faran totes les gestions pertinents per procurar un procés d’acollida i integració adient dels nouvinguts. Unes gestions dirigides, entre d’altres, a cobrir allotjament i necessitats bàsiques, tramitació de la documentació d’immigració i de la CASS, suport del menor en el centre educatiu, aprenentatge de català o recerca laboral.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT