PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern nega que negociï amb els comuns les transferències

Marsol reitera que la posició dels cònsols és la «bona»

Per Alba Llacuna

La reunió de cònsols celebrada dimarts a Encamp.
La reunió de cònsols celebrada dimarts a Encamp. | Comú d\'Encamp

Dimarts els comuns anunciaven que obrien un procés administratiu per les transferències del 2017, però mostraven la voluntat de diàleg per arribar a un acord. Ahir, després del Consell de Ministres, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va afirmar, en més d’una ocasió, que «no estem negociant res» amb les corporacions i que les postures continuen divergents. «Hi ha una interpretació diferent i legítima de les dues parts sobre com es calculen les transferències», va assegurar Jover.

Des del Govern es va entendre la posició adoptada des dels comuns «amb l’objectiu que no prescriguin els seus drets». Un marge de temps en què l’Executiu seguirà «compartint informació» amb les corporacions comunals per «veure si els propis comuns decideixen que l’acció decaigui», ja que consideren que la seva interpretació és la correcta.

En aquest sentit, Jover es va mantenir ferm amb la seva visió de la llei, la qual, tal com va recalcar, és la compartida per la intervenció general, pel Tribunal de Comptes i també per l’anterior Govern.

D’altra banda, en la inauguració de l’Oficina d’Atenció al Comerç, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, també va fer referència a la posició adoptada per les corporacions comunals respecte a les transferències. En aquest sentit, Marsol va puntualitzar que a Andorra la Vella la xifra seria de més d’un milió i mig d’euros. Sobre les diferents postures, la cònsol major va valorar que tant el Govern com els comuns fan la seva interpretació de la llei i les corporacions comunals defensen que la seva «és la bona», si bé va afegir que també «entenem que el Govern ha de defensar la seva posició». A més, va destacar que segurament s’anirà a la Justícia i que llavors es decidirà quina és la interpretació de la llei.

Una porta que Jover va deixar oberta, tot i que no va voler «anticipar com acabarà aquesta fase».

D’altra banda, i respecte a l’anul·lació de la licitació sobre l’assessorament en les esmenes dels actius digital, el ministre de Finances i Portaveu va assegurar que aquesta marxa enrere de l’Executiu no suposarà «cap cost» per l’Administració, ja que, a causa de tot el soroll al voltant d’aquest tema, «l’empresa ha accedit a no demanar la indemnització» ni facturarà els treballs efectuats.

Finalment, sobre l’augment de les adjudicacions indirectes denunciades del Partit Socialdemòcrata, Jover les va atribuir a la situació sanitària originada per la Covid.

El Govern ratifica un conveni de l’OCDE
El Consell de Ministres va aprovar ahir la ratificació del conveni multilateral per a l’aplicació de les mesures relatives als convenis fiscals per prevenir l’erosió de la base imposable i el trasllat de beneficis (MLI).

El conveni multilateral respon a la necessitat de crear un mecanisme eficaç per implementar certes modificacions en línia amb el Pla BEPS de l’OCDE en el conjunt de la xarxa de convenis, a fi d’evitar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda existents dels països, sense haver de tornar a negociar-los bilateralment. El conveni multilateral modifica de forma automàtica i simultània els convenis fiscals que es designin com a coberts pel conveni multilateral pels estats.

Aquest és un mecanisme flexible i permet complir amb els estàndards mínims de BEPS en matèria d’abús de convenis i resolució de conflictes (Pla BEPS de l’OCDE). Alhora, dona la possibilitat de renunciar a les disposicions que no tenen la consideració d’estàndards mínims de BEPS i d’aplicar disposicions facultatives o alternatives en aquells casos en què hi hagi un ventall de possibilitats per contrarestar BEPS.

El Govern va aprovar el maig del 2017 la signatura d’aquest conveni. El mes juny del 2017 va signar el conveni a París a la seu de l’OCDE. A la cerimònia de signatura hi van participar ministres i alts càrrecs de 67 jurisdiccions fiscals d’arreu del món.

Un cop aprovat pel Govern, es traslladarà al Consell General per a l’aprovació parlamentària i als coprínceps per a informació. H

El Lycée, connectat a la xarxa de calor 
El Govern va acceptar, en la sessió de Consell de Ministres, assumir el cost de l’embrancament del Lycée Comte de Foix a la xarxa de calefacció urbana d’Andorra la Vella, des de la Central de Cogeneració de la Comella, per al subministrament d’energia calorífica a través de FEDA Ecoterm, que tindrà un cost estimat de 34.000 euros Aquesta xarxa ja abasteix en energia tèrmica a diversos edificis públics com la nova seu de la Justícia, edifici administratiu de Prat de Rull, l’Estadi Nacional i el Complex del Poliesportiu Nacional.

Licitades les obres de millora de l’escorxador
El Consell de Ministres va aprovar ahir la licitació de la fase II de les obres de millora de l’escorxador nacional. En aquesta ocasió els treballs seran la refecció del paviment impermeable de la planta baixa, així com sanejar i reparar els elements estructurals afectats per l’acció de l’aigua i la implementació d’una nova instal·lació frigorífica, ja que l’actual, segons va indicar el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover es troba al final del seu cicle de vida útil. Unes accions amb les quals el Govern manté la voluntat de  la millora continuada de la infraestructura al llarg del temps.

Nou reglament pels ancoratges al terreny
L’Executiu va donar llum verda al nou Reglament d’ancoratges al terreny amb l’objectiu d’impulsar una normativa sobre inspecció, manteniment i reparació d’ancoratges per reforçar la seguretat d’aquests. El nou reglament és una normativa tècnica que permet guiar sobre com i quan s’han de complir els deures d’inspecció, manteniment i reparació d’ancoratges; homogeneïtzar els procediments a seguir; fixar periodicitats, sistemes, mitjans i materials; així com orientar els responsables sobre com dur a terme les tasques tècniques necessàries.

370.000 euros per condicionar el camí Ral
El Govern va adjudicar ahir, en sessió de Consell de Ministres, la rehabilitació i condicionament del camí ral de la Massana, en fase 2, entre el tram del roc del Llop i el camí de les Gravades. El concurs ha recaigut a l’empresa Copsa per un import total de 370.376,87 euros. El termini d’execució de les obres és de vuit mesos. En aquesta primera fase el PSIVA la xarxa de camins és de 25 quilòmetres de llargada i esdevindrà un espai de lleure i desplaçament sostenible a peu, així com contribuir a acostar la natura a la població del país i als visitants.

La recuperació de la mola d’en Gené a punt
Hundeka SLU, amb un import de 10.990,27 euros, serà l’encarregada de la reparació i substitució dels elements degradats de la maquinària hidràulica de la mola d’en Gené de la Cortinada.  Uns treballs que s’allargaran durant sis setmanes. La Mola d’en Gené és un dels molins fariners que encara es conserva al país i que pot visitar-se a Andorra. És una infraestructura hidràulica indispensable en el context de la vida domèstica de les famílies quan encara es pastava el pa amb la farina i, actualment, el seu mal estat fa que la mola no es pugui accionar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT