PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Consell Superior necessita 20 places per agilitzar la Justícia

L’organisme prepara un text perquè el Govern modifiqui el preu de les còpies electròniques i el segell

Per Alba Llacuna

Un moment del jurament de Sergi Costa com a nou batlle.
Un moment del jurament de Sergi Costa com a nou batlle. | A. LL.

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) necessitaria cobrir una vintena de llocs de treball, a banda de les vacants que hi ha en l’actualitat, i que ajudaria que la justícia sortís del col·lapse. Així ho va indicar el president de l’organisme, Enric Casadevall, ahir després del jurament d’una de les cinc persones que han passat de secretari judicial a batlle i que, a l’abril, no va poder jurar-lo en trobar-se de baixa.
En aquest sentit, les places més urgents a cobrir són «les cinc de secretari que han deixat els nous batlles, de les quals només s’ha cobert una, i dues places de fiscal i una de secretari judicial de fiscalitat». Casadevall considera «normal i lògic» aquest salt de secretari a batlle, però veu que hi ha més dificultat perquè gent externa a l’administració judicial entri en ella. De fet, el president del Consell Superior de la Justícia va recordar que per intentar donar resposta aquesta problemàtica s’està treballant amb la Universitat d’Andorra amb la introducció d’un mòdul al màster de dret o un curs de dos anys de preparació per començar la carrera judicial a l’administració.

El batlle que va jurar ahir el càrrec, Sergi Costa, en el seu discurs de presa de possessió, a banda dels agraïments sentits a la família, també va animar «als nacionals andorrans a presentar-se als concursos» per a la cobertura de les places de l’administració de la Justícia.
Després de la cobertura d’aquestes més urgent, el CSJ segueix treballant en un «pla de xoc per veure que és el que falta» i «donar un impuls» a la justícia. Tot i això, Casadevalla va assegurar que «s’haurà d’ajustar i analitzar. Mirar prioritats i veure on és més urgent posar-hi recursos». En aquest àmbit, Casadevall va indicar que «s’han analitzat un munt de coses» i que «en un parell de mesos» hauran finalitzat el text per ser valorat per l’administració.

Codi de Procediment Civil
Referent a la implantació del Codi de Procediment Civil, que comportarà un increment del preu de les còpies, Casadevall va indicar que el CSJ està treballant en un escrit al Govern perquè modifiqui l’article referent a les fotocòpies i per aclarir la qüestió del segell que justifica el pagament de les taxes judicials. Unes modificacions que seran proposades a l’Executiu «perquè les pugui introduir a la primera llei que entri».
Referent a les còpies, Casadevall va estar d’acord que no és el mateix realitzar fotocòpies en paper que en format digital. «No és el mateix haver de fer fotocòpies que s’han de cobrar i una altra cosa és que la llei diu que s’han de cobrar quan sigui de forma electrònica que només és posar-ho en una clau USB. No suposa el mateix esforç». Tot i això, el president del CSJ va recordar que aquest augment de les tarifes va ser una decisió adoptada el 2018, i que segurament «El Govern, en la situació actual, no hagués apujat els preus». D’aquesta manera, va recalcar que actualment s’està treballant amb preus de l’any 2000. Un punt en què el CSJ no proposarà cap modificació, ja que és un aspecte que «ha posat el Govern».
Pel que fa al pagament de les taxes judicials mitjançant els segells, Casadevall va reconèixer que «és molt complicat» En aquest sentit, segons el que va comentar el president del CSJ, «nosaltres proposàvem un mètode en què tu pagues i, autòmaticament, imprimim el segell», que «no serà de tres colors diferents» –com hi ha en l’actualitat–, sinó que el que marcaria la diferència és el preu d’aquest timbre.

Codi de procediment penal
Des de Consell Superior de la Justícia també es va reconèixer que el text del Codi de Procediment Penal que prepara el Ministeri de Justícia, segons Casadevall «es veu molt complicat perquè sembla ser que el concepte no lliga amb la Constitució». Una visió basada en les sensacions que li han arribat, ja que, com va recalcar «aquestes reunions les fan el ministri amb els presidents de cadascuna de les jurisprudències i el col·legi d’advocats».
Sobre aquest codi, però, no va voler ser molt alarmista, ja que com va assegurar «es troba en un estat molt embrionari» i, per tant, encara hi ha pendent molta feina per fer.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT