PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els comuns acorden obrir un procés administratiu per les transferències

Les corporacions mantenen la voluntat de negociar, però no descarten acudir a la via jurisdiccional al setembre

Per Alba Llacuna

Els consols d’Encamp i Ordino en la roda de premsa posterior a la reunió.
Els consols d’Encamp i Ordino en la roda de premsa posterior a la reunió. | ANA / A.S.

Els set comuns van acordar ahir, en la reunió de cònsols celebrada al Comú d’Encamp, realitzar una demanda formal al Govern per iniciar un procés administratiu per a les transferències del 2017. Després de diverses reunions amb l’Executiu, segons va indicar la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, que va actuar com a portaveu, s’ha vist que «ells tenen una forma de calcular aquestes transferències i nosaltres una altra». Tot i això, des de les corporacions comunals van voler deixar clar que «la voluntat és seguir dialogant amb el Govern i arribar a un acord», recalcant que si no hi hagués aquesta voluntat, «no faríem aquesta demanda» de forma consensuada amb l’Executiu.

En aquest sentit, el cònsol menor de la parròquia encampadana, Jean-Michel Rascagnères, va puntualitzar que aquesta decisió està determinada perquè «el mes de setembre prescriu la possibilitat de reclamar les transferències» –els set milions d’euros que consideren que el Govern deu als comuns– «i no podíem perdre aquest dret». En cas que no s’arribi a cap consens per la via administrativa –cal recordar que ara tindran dos mesos per negociar–, Rascagnères no va descartar obrir «la via jurisdiccional». Tot i això no va voler avançar-se a cap esdeveniment, ja que, com va assegurar «s’han d’anar cremant etapes» i, avui en dia, «no hi ha la decisió d’anar a la Batllia». Rascagnères, igual que Mas i la resta de cònsols, es va mostrar confiat que s’arribarà a una solució satisfactòria per a les dues parts i que, en tot cas, la decisió d’anar o no a la Batllia es prendrà el pròxim mes de setembre quan s’esgoti aquest temps.

En aquesta reunió, els cònsols també van donar llum verda a l’aportació de 7.000 euros a la Federació Andorrana de Caça i Pesca per a la cria i reforçament de la perdiu xerra. Segons va explicar Mas, dins d’aquest projecte –que es va iniciar el 2016– enguany s’han criat 620 exemplars, dels quals 520 s’han pogut posar en llibertat per repoblar les parròquies.

A causa de la pandèmia, com va indicar Mas, els cònsols van decidir ajornar els jocs esportius de la gent gran, que s’havien de fer el 2022, al 2023. El motiu és que els mandats són de tres anys i els actuals organitzadors, els comuns d’Encamp i Canillo, «aquest any havíem de dur a terme trobades i activitats prèvies» i no s’ha pogut fer, va assenyalar Mas.

Finalment, segons va comentar la cònsol major encampadana, les corporacions comunals també van analitzar lleis i reglaments que els afecten. Dins de les lleis van estudiar la de contractació pública, la de funció pública, la d’economia circular, la de finances comunals, la de serveis socials i sociosanitaris i la de l’Institut Nacional de l’Habitatge, mentre que dins dels reglaments van treballar el de construcció, el d’ancoratges, el lumínic i el del lleure.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT