PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

X’Ordino critica el «desgavell» al comú per la reunió sobre Grifols

El Govern oficialitza la convocatòria per esvair les qüestions del projecte pel 9 de juny

Per Lídia López

Imatge digital de l’aspecte que hauria de tenir el futur centre de recerca en immunologia.
Imatge digital de l’aspecte que hauria de tenir el futur centre de recerca en immunologia. | Grifols

La trobada per explicar a la ciutadania el projecte d’un centre de recerca en immunologia a Ordino per part de la multinacional Grifols ha generat polèmica quan encara no s’ha celebrat. La publicació el cap de setmana per part d’alguns mitjans d’una suposada convocatòria per demà va aixecar polseguera a les oposicions tant del Govern com del Comú d’Ordino, que se’n feien avenir de no haver estat citades de forma oficial tot i la magnitud del projecte. En el cas ordinenc, i més exactament, des de X’Ordino, el conseller Enric Dolsa va criticar el «desgavell» sorgit pel suposat anunci, finalment rectificat, i la passivitat de l’equip comunal de resoldre-li els dubtes al voltant de la jornada. 

En concret, Dolsa va assegurar que es va dirigir al comú per conèixer la veracitat de la convocatòria, i ni el gabinet de cònsols ni el mateix cònsol major, Josep Àngel Mortés, li van saber respondre. Aquest fet no tindria cap mena de justificació pel conseller de X’Ordino, que va posar en relleu que a la publicació que havia circulat a les xarxes hi apareixia el logo de la corporació, i per això, va instar a la majoria a denunciar els fets per la suposada suplantació d’identitat si és cert que no en tenien constància.

D’altra banda, la consellera general no adscrita Carine Montaner també es va mostrar sorpresa a les xarxes socials pel ball de dates de la reunió, apuntant fins i tot que el mateix ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, li havia tramès amb anterioritat que se celebraria demà, dimecres 2 de juny. Sigui com sigui, Montaner va confirmar que prendrà part de la jornada.

Convocatòria pel 9 de juny

Finalment, el Govern va ser l’encarregat de desfer l’embolic emetent una convocatòria oficial pel dimecres de la setmana vinent, 9 de juny. Així, la trobada tindrà lloc a l’Andorra Congrés Centre Ordino a les 21.00 hores. Tal com va confirmar l’Executiu, el cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet i el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, presentaran el projecte del centre de recerca que el Govern i la multinacional farmacèutica estan treballant conjuntament. A tall de recordatori, la iniciativa preveu la construcció d’aquesta infraestructura als terrenys de Casa Rossell a Ordino, de titularitat del Govern, amb un volum d’inversió d’uns 25 milions d’euros que aportaria Grifols, a banda dels set milions anuals que destinaria en concepte de recerca.

Per aquest motiu, i una vegada va rebre la invitació formal, Dolsa va apuntar que «ens congratulem perquè finalment se celebri aquesta reunió el dia 9», i va confirmar que hi assistirà.
Així, ambdues administracions esperen que amb les respostes d’Espot, Benazet i Mortés a les preguntes formulades directament per la ciutadania, que es poden fer arribar mitjançant correu electrònic a l’adreça [email protected], es pugui donar resposta a diferents qüestions de l’àmbit sanitari, mediambiental, econòmic i urbanístic que han anat sorgint des de l’anunci de la iniciativa.

En qualsevol cas, des del Govern van exposar que donada a la situació sanitària actual, l’aforament de la sala estarà limitat, i només es permetrà l’accés presencial a la reunió a les veïnes i els veïns d’Ordino, prèvia reserva a través del comú. Tanmateix, com l’objecte de la trobada és d’interès general per a la població, també es facilitarà la participació via telemàtica. Cal tenir en compte que l’Executiu també va avançar que aquesta reunió serà la primera de les accions informatives previstes al voltant d’aquest projecte, i va apuntar que se’n faran d’altres tant en l’àmbit parroquial com nacional.

Paral·lel a aquest projecte, estan sorgint altres possibilitats d’inversió a la parròquia d’Ordino que també estan sent tractades per diferents actors. És el cas de l’hotel Casamanya, edifici que s’ha posicionat com a possible espai d’acollida dels treballadors del centre mitjançant la reconversió en apartaments d’aquest. Així, el comú i el quart d’Ordino mantenen converses al voltant d’aquesta tradicional i emblemàtica estructura.

PUBLICITAT
PUBLICITAT