PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els gimnasos perden al voltant del 20% d’abonats per la Covid

La mascareta, l’estalvi i la cita prèvia són els principals arguments

Per Alba Llacuna

L’interior d’un gimnàs en una imatge d’arxiu.
L’interior d’un gimnàs en una imatge d’arxiu. | Maricel Blanch

La Covid ha sacsejat el dia a dia de les persones i l’assistència als gimnasos n’és un clar exemple. Aquesta activitat, amb la pandèmia, va passar a ser d’una habitual entre la població a una de secundària –que no significa no fer exercici físic–. Un fet que ha provocat que els centres esportius hagin perdut al voltant del 20% d’abonats en el darrer any a causa de la crisi sanitària.

«L’obligatorietat de la mascareta per fer exercici, l’estalvi que suposa no haver de pagar la quota mensual o la mandra de demanar cita prèvia» són els arguments majoritaris, segons van indicar des del centre termolúdic de Caldea, per sol·licitar la baixa del gimnàs. En aquest sentit, el Centre Esportiu dels Serradells ha passat dels 1.962 socis el gener del 2020 als 1.614 del maig del 2021; una línia descendent que també mostra el gimnàs comunal d’Escaldes-Engordany que el març del 2020 tenia 1.689 abonats i en l’actualitat són 1.385 o el nombre de socis de Caldea que abans de la pandèmia superaven els 3.000 i ara no hi arriben.

El moment de major incidència, com van apuntar des dels diferents centres, va ser «a l’inici del desconfinament o amb la segona onada», on els ERTOs feien que les famílies no tinguessin «la seguretat econòmica desitjable» i «miressin per on podien reduir despeses», així com la incertesa sanitària que no permetia fer plans, sinó anar al dia a dia. Uns aspectes que van pesar molt més que les accions impulsades per les entitats, com les congelacions de les quotes, per evitar, precisament, aquesta baixada d’abonats en una època convulsa.

Una reobertura on només aquells més «apassionats» per l’esport van aprofitar per tornar-hi, mentre que la resta van ser més «reticents» a venir i van optar per donar-se de baixa o mantenir-se a l’expectativa. «La reobertura va coincidir amb el bon temps i la gent va apostar per fer exercici físic a l’aire lliure, que els hi donava molta més seguretat», van assegurar des de Caldea que es va referir al passeig del riu en què es veia força gent corrent o passejant, suplint els espais tancats per l’aire lliure.

A poc a poc, els centres esportius estan treballant per recuperar el volum d’abonat i recuperar aquells que han marxat. «S’ha vist com en les últimes setmanes ha començat a venir més gent gran que lentament va recuperant la seva rutina», va indicar la directora de Màrqueting del centre termolúdic, Patricia Garcia. Tot i això, i si el ritme de vacunació segueix anant al ritme que hi ha en l’actualitat, esperen que una vegada finalitzi les vacances d’estiu, es comenci a remuntar el nombre d’abonats. «Estem preparant una campanya per reenganxar a aquells que han marxat, així com a nous socis, al setembre, un dels moments claus per captar gent, juntament amb gener».

Adaptant-se dia a dia
El principal problema amb el qual s’han anat trobant els gimnasos en aquest moment de pandèmia és la constant adaptació a les mesures sanitàries dictaminades pel Govern. La neteja constant dels aparells i les zones comunes, la limitació de l’aforament –tant de classes dirigides com l’accés general– o la distància de seguretat han estat només alguns dels punts en què han hagut i continuen treballant els centres esportius. Entre les mesures, la que més bé ha funcionat i que no ha costat gaire adaptar-se per part dels abonats és la de reserva. «La cita prèvia ha funcionat molt bé i ha ajudat que la gent tingués la confiança i se sentís segura per venir», van apuntar des del Departament de Màrqueting i Comunicació de Caldea, ja que, com van afegir, permetia assegurar que l’aforament era l’adequat i que es podia respectar la distància de seguretat entre els usuaris en aquell moment dins de les instal·lacions. 
A l’altra cara de la moneda hi ha l’ús de la mascareta mentre es realitza exercici. Segons van apuntar des dels diferents centres esportius, és la més «incomoda» als usuaris, ja que «dificulta la respiració habitual».

Sigui com sigui, les mesures preses han funcionat, ja que, des que van poder reprendre la seva activitat no hi ha hagut cap brot de covid en un gimnàs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT