PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria aposta per la innovació amb els ‘Murs que parlen’

La proposta del comú és la de reforçar l’art del país i esdevenir ciutat creativa

Per El Periòdic

El mural pintat per l’artista Samantha Bosque a la carretera de Nagol.
El mural pintat per l’artista Samantha Bosque a la carretera de Nagol. | ANA / M. P.

Tal com estava previst tot just abans de la Diada de Canòlich, el Comú de Sant Julià de Lòria va inaugurar ahir els Murs que parlen, un projecte que segons va explicar el cònsol major lauredià, Josep Majoral, té com a objectiu donar força a la candidatura que el comú presentarà al juny per esdevenir ciutat creativa de la Unesco i «donar reconeixement a la cultura i la tradició popular» del poble a través d’artistes nacionals. La voluntat és que la iniciativa pugui perdurar al llarg del temps, ja que es treballarà per poder presentar entre dos i tres murs pintats cada any.

Altrament, les tres pintures presentades ahir en l’acte inaugural tenen la llegenda de la Dama Blanca com a denominador comú, malgrat que no era un requisit indispensable quan es va presentar el concurs per a la selecció dels artistes. Tots ells, segons va destacar el cònsol, integren diferents estils passant pel realisme, la modernitat i la tradició laurediana adaptada al llenguatge actual dels joves. 

Així mateix, el primer mur pintat està ubicat a l’interior de l’Espai Jove de la plaça de la Germandat. L’han creat els alumnes de l’Escola d’Art de Sant Julià sota la supervisió de Martín Blanco, qui va explicar que «la idea era agafar totes les imatges que tinguessin a veure amb la cultura i la tradició d’aquí» per barrejar-les «amb tots els interessos actuals dels joves». Malgrat que es tracta d’imatges simples, Blanco va afegir que «tenen el mateix esperit dels emojis». 

Respecte a la segona pintura, a càrrec de l’artista Samantha Bosque, està situada al nou vial de la carretera de Nagol. Es tracta d’un mural dividit en dues parts on es mostra, d’una banda, una al·legoria de la Dama Blanca, vetlladora de la seguretat dels habitants de les valls tal com narra la llegenda i, de l’altra, una reproducció d’una fotografia del 1971 del Ball de la Marratxa, dansa viva que representa la gènesi del Principat.

Finalment, Naiara Galdós s’ha encarregat de dissenyar la pintura que duu el títol de Pentinant Sant Julià. El mur, que es troba ubicat a l’avinguda Verge de Canòlich, consisteix en una representació de la Dama Blanca a través de la seva cabellera, que protegeix el patrimoni cultural de la vila laurediana. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT