PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’inici del judici pel ‘cas BPA’ s’ajorna fins al pròxim 14 de juny

El Tribunal Superior haurà de resoldre abans les demandes de recusació contra el fiscal general

Per Alba Llacuna

El fiscal general, Alfons Alberca
El fiscal general, Alfons Alberca | MARICEL BLANCH

El judici del cas BPA, finalment, no començarà el dilluns 31 de maig com estava previst i el seu inici s’ha ajornat fins al pròxim 14 de juny. Les diferents peticions de recusació contra el fiscal general, Alfons Alberca, perquè se l’aparti de la causa han fet que abans es vulgui esperar al pronunciament del Tribunal Superior de la Justícia sobre aquestes demandes i així ho va fer saber ahir el Tribunal de Corts a les parts implicades.

Precisament, ha estat la segona d’aquestes recusacions contra l’advocat de l’Estat, entrada al Consell Superior de la Justícia el passat 25 de maig, la que ha provocat l’endarreriment de l’inici de la represa del judici. Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, aquesta segona, «per animadversió i tracte discriminatori» es troba en procés d’«al·legacions». D’aquesta manera, des de la seva notificació al fiscal general, el 26 d’aquest mes, el màxim responsable del Ministeri Públic «té vuit dies hàbils per presentar l’informe», que finalitza el 7 de juny. A partir d’aquí, aquestes al·legacions van al Consell Superior de la Justícia que haurà de decidir si s’estima o no la recusació del fiscal general. Si la resolució es negativa, tal com van informar les mateixes fonts, la vista oral començaria el 14 de juny, mentre que si és favorable, «no se sap si s’ajornarà més o què passarà» amb l’inici d’aquest judici.

Abans, però, hi va haver una primera demanda de recusació contra Alberca, per parentesc amb la secretària general de Govern, Ester Fenoll, que es va «desestimar» i, de fet, el Consell Superior de la Justícia, ja va notificar dijous a les parts que només se suspenia un dia del judici del cas BPA perquè es pogués realitzar la vista de la recusació –prevista per al pròxim 10 de juny–, però sense que suposés un ajornament de l’inici de la causa, ja que és un procés que està per la via administrativa. Una resolució oposada a la demanda dels lletrats dels acusats que volien que la vista se suspengués fins que es resolgués la recusació a Alberca.

Per altra banda, vuit exgestors de la Banca Privada d’Andorra (BPA) van presentar aquest dijous una querella criminal contra el fiscal general per un delicte d’omissió del deure de persecució de delictes i el de prevaricació. En l’escrit, els demandants recorden que diverses normatives, com la Llei qualificada de la Justícia o la Llei del Ministeri Fiscal, obliguen a la institució a actuar d’ofici quan tingui coneixement d’un fet que pugui ser constitutiu de delicte. En aquest cas afirmen que se’ls acusa de blanqueig de capitals a BPA per les anomenades compensacions dineràries, però que aquests mateixos delictes s’haurien dut a terme, presumptament, també en altres bancs del país i amb els mateixos clients. Una situació que els exempleats de BPA asseguren que Alberca no ha perseguit, tot i ser coneixedor d’aquests fets.

Finalment, els exgestors també denuncien totes les filtracions que hi ha hagut en diferents mitjans de comunicació sobre les causes relacionades amb BPA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT