PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els apartaments turístics, oberts a parlar amb el comú sobre el canvi d’ús

Les parròquies altes tenen dificultats per ser atractives per viure-hi

Per Alba Llacuna

Apartaments turístics al Tarter.
Apartaments turístics al Tarter. | Maricel Blanch

Els allotjaments turístics veuen amb bons ulls la iniciativa del Comú de Canillo de fer una reunió per parlar sobre la crisi de l’habitatge i que es pot fer per pal·liar la situació, així com les possibilitats què hi ha per canviar a ús residencial. Una bona sintonia inicial, però que, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, creu que «serà un tema molt complicat», ja que com va assegurar que «hi ha una mena de frontera a Canillo que fa que a la gent li costi molt venir a viure més amunt» per la distància i la manca de serveis.

En aquest sentit, Ruiz va afirmar que «si aquests apartaments es trobessin a Canillo o a Encamp, et diria que sí» que seria una iniciativa que tindria èxit, però en tractar-se de localitats de més amunt «hi hauria massa oferta d’habitatges per poca gent que hi vulgui pujar a viure». A banda d’aquest primer punt, des de l’associació també van recalcar que «molts dels apartaments que estem gestionant eren pisos que la propietat havia construït per vendre’ls i, com no ho va aconseguir, els va destinar al lloguer. Al final, com no van ser ni una cosa ni una altra, els va acabar destinant a apartaments turístics». Unes casuístiques que fan que Ruiz les vegi «plantejables, però molt difícils d’aplicar».

Tot i això, Ruiz va assegurar que escoltaran l’enfocament que li vol donar el comú, amb el qual ja van començar a tractar el tema fa un any, i potser «a alguns dels associats els pugui interessar passar una part de l’estoc a ús residencial», després d’un any amb la crisi de la Covid en què «els apartaments no han tingut cap mena d’ingressos».

Sobre les mesures que es puguin adoptar o consensuar en la reunió amb la corporació comunal, Ruiz no va voler entrar a valorar quines es poden prendre, sinó «que esperarem a veure què és el que planteja el comú». En aquest sentit, el cònsol major de Canillo, Francesc Camp ja va avançar dimarts que aquestes mesures podrien diferenciar-se entre «les incentivadores» i les «dissuasives», però que en tot cas s’haurà de veure «les que són més efectives» i les que s’adapten millor per a les dues parts.

Referent al bloc d’habitatges, que es va comentar en la sessió de Consell de Comú de Canillo, en què els llogaters estan rebent una carta informativa sobre la rescissió del contracte, Ruiz va afirmar que «en soc coneixedor». En aquest sentit, el president de l’associació va explicar que «és un particular el que està gestionant això, per intentar treure els llogaters que hi ha en l’actualitat i vendre aquests pisos». «Pel que sabem, no tenen la intenció de convertir-los en apartaments turístics ni de lloguer, sinó per vendre’ls», va apuntar Ruiz.

L’estiu com a aire fresc
Després de tots aquests mesos de dificultats, els propietaris dels apartaments turístics esperen amb els braços oberts l’estiu per recuperar l’activitat. «En comparació amb l’any passat, les reserves estan anant molt bé. S’ha de tenir en compte que al 2020 en aquestes dates encara no sabíem si podríem obrir o no i, avui en dia, ja comencem a tenir reserves confirmades», va apuntar el president de l’entitat que, a més, va puntualitzar que es tracten d’aquells apartaments de Canillo, ja que «els del Pas de la Casa es troben en una altra casuística». Referent a aquests últims, Ruiz va especificar que «tot i que sembla que el 30 de juny acabaran totes les restriccions al territori francès, fins que aquest fet no es confirmi, no es produiran les reserves. Ara mateix al Pas de la Casa no hi ha res reservat».

Tot i aquest moviment de reserves, des de l’associació asseguren que hauran de treballar «de valent» per atreure el «client muntanyenc», i és que com va ressaltar, «en els països veïns estan fent campanyes publicitàries molt fortes perquè la gent faci les vacances al seu país». Un fet que els obliga «a ajustar els preus», per tal de poder fer «ofertes molt bones perquè la gent s’animi a pujar» a Andorra.

La previsió d’ocupació, segons va especificar Ruiz, és «d’entre un 60-70% al juliol, mentre que al mes d’agost arriba al 80-90%», tot i que va recordar que el gruix de la seva activitat, i, per tant, la principal font d’ingressos, «és a l’hivern».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT