PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Jover titlla d’«imprecisió major» el concepte d’‘esmenes’ en un edicte

El Govern contracta un bufet d’advocats per valor de 75.000 euros per assessorar-se en actius digitals

Per Lídia López

Una de les darreres sessions celebrades al Consell General.
Una de les darreres sessions celebrades al Consell General. | Twitter / Consell General

Un concepte utilitzat ahir en un dels edictes publicats al BOPA va generar malestar a l’oposició, malgrat que, finalment, tot plegat resultés una errada. Es tracta de la contractació per part del Govern de l’empresa Cases & Lacambra, un bufet d’advocats, per dur a terme uns treballs d’assessorament al voltant de la Proposició de llei d’actius digitals. El problema és que a l’edicte es feia menció de «la redacció d’esmenes», una competència que no recau en l’Executiu, sinó en els grups parlamentaris. Però, tal com va reconèixer el ministre Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, «l’edicte que ha sortit publicat conté una imprecisió major: no hem estat suficientment encertats amb les paraules». «No es redacten esmenes, es fa un treball previ per si els grups parlamentaris entren esmenes, i nosaltres aportarem aquesta informació al Consell General», va indicar el ministre, que també va recordar que «el Govern ja va emetre un criteri amb el seu, posicionament, on vam dir que erem partidaris, però com que es tracta d’una matèria extremadament complexa, ens comprometíem a fer aportacions addicionals als grups parlamentaris per introduir esmenes». «Hem anat buscar assessors que ens puguin donar un cop de mà per tirar endavant aquest compromís», va sentenciar Jover.

A banda de l’Executiu, també es compartirà aquesta informació amb l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) i la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand). Per tot plegat, el ministre va reiterar que «en cap cas estem anant més enllà de les nostres competències». Concretament, els treballs s’han adjudicat per un import de 75.240 euros.

Abans que Jover fer aquest matís, el president del grup parlamentari de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Pintat, va entrar una pregunta escrita per aquesta qüestió, alertant que «no és de la seva competència, de conformitat amb el que estableix el Reglament del Consell General», i també va reclamar explicacions sobre «a qui van dirigides les esmenes i per què procedeix a efectuar aquest tipus de contractació». A més, Terceravia requereix tota la documentació relativa a l’adjudicació esmentada.

Actualització del pressupost

Entrant als elements tractats en la reunió de l’Executiu, Jover va detallar que des del Ministeri de Finances, del qual n’és el titular, s’ha elaborat l’actualització del marc pressupostari pel 2021, en forma de projecte de llei de pressupost extraordinari, i també un pla d’equilibri econòmic. El ministre no va voler entrar en detalls del text, que després de passar pel Consell de Ministres, s’ha presentat al Tribunal de Comptes per a la seva validació i, seguidament, s’entrarà a tràmit parlamentari. Abans de la votació, però, Jover ja va avançar que el presentarà personalment davant de la Comissió Legislativa de Finances, per compartir com canvien els números, els criteris a través dels quals s’ha elaborat o el pla de recuperació, entre d’altres.

En qualsevol cas, el ministre va compartir que segons la previsió del Govern, «es podria recuperar la normalitat per l’exercici 2023», puntualitzant que dels criteris establerts per l’Executiu, enguany hi ha tres paràmetres que no es compliran i l’any vinent en restarà un. 

Cal tenir en compte que aquestes modificacions responen a l’afectació directa de la pandèmia mundial del coronavirus sobre el marc pressupostari marcat pel Govern en el seu mandat fins al 2023, i que va haver de ser repensat i adaptat a les noves necessitats per fer front a les conseqüències de la Covid-19. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT