PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Canillo proposarà que apartaments turístics passin a ser de lloguer

La venda d’un bloc de pisos ha reactivat el debat sobre la problemàtica de l’habitatge a la parròquia

Per Alba Llacuna

El Comú de Canillo on ahir va tenir lloc una sessió de Consell de Comú.
El Comú de Canillo on ahir va tenir lloc una sessió de Consell de Comú. | Comú de Canillo

La comunicació als llogaters d’un bloc de pisos de Canillo que se’ls hi rescindeix el contracte perquè l’edifici s’ha venut va encendre ahir, en Consell de Comú, el debat de la problemàtica de l’habitatge a Andorra i, en aquest cas, a la parròquia canillenca. La consellera a l’oposició, Dolors Cabot, va afirmar que, tot i no saber l’ús definitiu que se li donarà a l’immoble, «ens dona a pensar que serà per a lloguer turístic»; des del comú, el cònsol major, Francesc Camp, va afirmar que tenien coneixement de la situació, però que s’estudiarà «perquè esperem que, si finalment és així, sigui un fet puntual i no es converteixi en una pràctica habitual», que portaria el comú a prendre decisions.

Precisament, sobre el problema de l’habitatge, Cabot va assegurar que  «existeix un agreujament evident de la situació al poble i s’han de buscar mesures que ajudin a millorar-la». En aquest sentit, Camp va avançar que té prevista una reunió amb el sector el més aviat possible per parlar del tema i veure les possibilitats que hi pot haver que habitatges destinats a apartaments turístics passin a ser de lloguer.

Abans de fer qualsevol acció, però, Camp va indicar que és indispensable valorar la situació real dels pisos de lloguer i apartaments turístics, parlar amb els propietaris i trobar la millor manera per compensar la balança.

Malgrat la problemàtica existent, el cònsol major va referir-se al creixement en nombre de residents registrat a la parròquia en l’últim any, segons les dades del departament d’Estadística, com una possibilitat que el lloguer s’hagi complicat a Canillo. Tot i això, va afirmar que «possiblement és més fàcil trobar un pis aquí que en qualsevol altra parròquia».

20.000 euros en hores extres
Des de l’oposició també van posar en relleu els 20.000 euros que s’han pagat en hores extres en els primers tres mesos del 2021 i que, com va apuntar Cabot, són «6.000 euros més» que el 2020, quan es van pagar  un total de 14.000 euros. En aquest sentit va apuntar que «potser s’hauria de buscar una solució en treballadors eventuals si hi ha una mancança d’efectius».

Concretament, aquest increment en hores extres és del departament d’Obres i Serveis. Sobre aquest fet, el cònsol menor de la parròquia, Marc Casal, va explicar que «el sobrecost no ho seria ben bé, sinó que els diners s’han utilitzat de manera diferent», indicant que la treta de neu, que fins ara la feia una empresa externa contractada pel comú, aquest any l’han realitzat els treballadors de la corporació comunal. 

Respecte a la contractació d’eventuals, Casal es va referir a la dificultat per trobar personal que «estigui qualificat per fer les tasques que es requereixen a la parròquia a l’hivern», així com l’ajuda que suposa pel comú que aquesta maquinària –molt cara– «estigui gestionada per les mateixes persones perquè et permeten tenir més acotat el cost del manteniment d’aquestes». Una visió no compartida per Cabot que va posar com a exemple el COEX, que «sí que té treballadors eventuals a l’hivern».

Tot i les postures diferents, tant majoria com oposició, van estar d’acord que «cal buscar un equilibri» i veure quina és la millor opció per tal d’oferir el millor servei a la població.

350.000 euros per obres
El comú va aprovar, amb els vots en contra de l’oposició, l’adjudicació dels treballs de reposició i millora de diversos espais públics de la parròquia per un valor de 350.000 euros i que han recaigut en les empreses Capicsa i Construccions modernes. A partir d’aquesta adjudicació, la corporació comunal podrà donar resposta a gran part de les prop de 140 demandes que van sorgir per part dels ciutadans en les reunions de poble que van tenir lloc el mes de juliol passat i dotar, segons Casal, de major «agilitat» a aquests treballs.
 
Una fórmula, que tot i ser legal, a l’oposició no li va agradar gens, ja que «no ens ajuda a tenir un bon control de la destinació dels diners», va assegurar Cabot.

Finalment un altre tema tractat, i recurrent en les últimes sessions, va ser el retard en la presentació de l’execució dels pressupostos del 2020. Un fet que Casal va atribuir al «canvi de programa informàtic» i a la manca de personal en el departament de finances, però va reiterar que «estem treballant per solucionar-ho al més aviat possible».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT