PUBLICITAT

Andorra la Vella

El SAT decidirà pròximament el seu futur en una assemblea

Una junta gestora prepara la cita per triar un secretari general

Per Lídia López

Guillem Fornieles i Cristian Asensio, ahir al Parc Central d’Andorra la Vella.
Guillem Fornieles i Cristian Asensio, ahir al Parc Central d’Andorra la Vella. | El Periòdic

El Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) escollirà pròximament el relleu al fins ara secretari general, Guillem Fornieles, després que s’hagi jubilat. Una junta gestora temporal, liderada per Cristian Asensio, ha pres l’encàrrec d’organitzar l’assemblea on es decidirà qui ocuparà el càrrec vacant, i on es definiran les futures línies d’acció del sindicat.

«La idea amb l’assemblea és continuar endavant amb el SAT i la tasca que, ja fa molts anys, van iniciar els companys», va declarar Asensio, que va puntualitzar que «s’ha decidit organitzar una assemblea que, si tot va bé, serà d’aquí a dues o tres setmanes». En concret, a la cita, a banda de resoldre el relleu al capdavant del sindicat, la junta gestora també vol presentar algunes propostes per definir la futura actuació del SAT, com per exemple: actualitzar els estatuts, decidir si es formula el registre al Govern com a «sindicat plenament», o si adquireixen un rol de participació més activa i de caràcter constructiu en la societat.

Pel que fa als possibles candidats i tal com va detallar Asensio, «avui dia hi ha una persona amb ganes» de prendre el càrrec, si bé, «personalment, penso que seria bo que fos algú de l’àmbit privat i no de l’Administració», pel fet que al sector públic «la majoria ja tenen els seus representants sindicals i la seva veu s’escolta». «Trobo positiu que fos un treballador de l’empresa privada», va insistir. Actualment, el sindicat suma una massa de 700 persones, entre afiliats i simpatitzants.

Els reptes pendents

La nova junta del SAT haurà de fer front a una representació dels treballadors complexa, just en el moment de recuperació posterior a la crisi de la Covid i davant la qual «hem de ser prudents: no pot ser que el patró pugui fer el que vulgui i el treballador es vegi reprimit», va alertar Fornieles. Un pas a emprendre, per Asensio, seria acceptar els preceptes de l’Organització Internacional del Treball (OIT). «Andorra no ha ratificat cap tractat de l’OIT, i pensem que qualsevol Estat plenament de dret, els ha de ratificar», va indicar. Així mateix, també va fer menció del pacte d’Estat per les pensions, apuntant que «la representació dels treballadors és necessària, perquè en definitiva, són els que cobraran la pensió més endavant».

I és que Fornieles va considerar que «en aquest país manca la participació social dels treballadors de l’empresa privada al funcionament de l’Estat», i va reclamar que «des del 2019, el Govern ens ha exclòs i no ha dit mai per què». En qualsevol cas, el fins ara secretari general, fent balanç de l’aportació del SAT a la societat, va defensar que «vam forçar a través del diàleg, i amb la força d’Europa, que els coprínceps proposessin una constitució en la qual es recollissin els drets humans», considerant-ho com «un avenç i un triomf que també és nostre».

Així mateix, Fornieles també va concloure que «amb els anys s’ha avançat, però creiem que encara hi ha limitacions que impedeixen l’autèntica llibertat sindical». D’aquesta manera, Fornieles tanca la seva etapa al SAT, reconeixent que tot i jubilat, «sempre simpatitzaré amb la llibertat sindical i els drets humans». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT