PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El SEP creu que falta «agilitat» en la comunicació del protocol anti-Covid

El sindicat dubta que els docents que ja han rebut la vacuna no s’hagin de confinar si hi ha un cas positiu

Per Marcos Bernat

Dos alumnes i una mestra juguen a l’Escola Andorrana de Canillo.
Dos alumnes i una mestra juguen a l’Escola Andorrana de Canillo. | SFGA/JAViladot

El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) creu que, tot i que «les mesures establertes pel Govern són clares», la comunicació entre les institucions respecte als diferents protocols a seguir davant els casos de Covid en el sector educatiu «hauria de ser més àgil». Així ho va explicar el secretari general del SEP, Daniel Pérez, en declaracions a EL PERIÒDIC.

Una de les qüestions que genera dubtes entre els professionals de l’educació, és el que han de seguir els treballadors que ja estan vacunats. En aquest sentit, Pérez va assegurar que «si la persona ha estat vacunada fa més de tres setmanes, no s’ha de quedar confinada», un fet que genera una certa inseguretat en el gremi: «Hem comprovat que qui té la vacuna no és totalment immune. Veiem que malgrat estar vacunada, hi ha gent que ha donat positiu. Estem a l’espera que s’aclareixi la situació».

Pel que fa al nombre de docents que volen o han volgut posar-se la vacuna, el secretari general es va mostrar satisfet: «Pràcticament hi ha tres quartes parts que ha rebut el vaccí i hi ha hagut una resposta positiva». No obstant això, va apuntar que hi ha un percentatge que no s’ha sentit segur per a rebre la seva dosi. «Les persones que no se la posen no és perquè són antivacuna, sinó perquè tenen por, i és respectable», va afirmar.
Quant a l’adaptació de professors i alumnes a les mesures especials que s’han adoptat durant la pandèmia, Pérez va reconèixer que «va costar treballar d’aquesta manera», encara que va assegurar que s’han anat adaptant a les circumstàncies. Una de les majors dificultats es va trobar en el sistema de treball en línia, que condicionava al sindicat a «no fer reunions presencials». Per part seva, els alumnes van haver d’adaptar-se a un nou mètode que requeria l’ús d’eines tecnològiques a casa seva, un factor que pot provocar desigualtat quant a la bretxa digital, un problema que a Andorra ha estat «menor», segons Pérez. «Estem avançats respecte als nostres països veïns. Tots els de segona ensenyança compten amb una tauleta electrònica. En primera ensenyança hem tingut algun inconvenient més, però no molts. Sí que hi ha hagut alguns problemes, però hem aconseguit gestionar-los bé», va manifestar.

La pandèmia també està creant problemes psicològics entre els infants i adolescents, tot i que al Principat «no hem detectat en l’àmbit general que els alumnes estiguin patint». El professional de l’ensenyament, però, va explicar que «s’han trobat casos d’estudiants que tenien problemes abans del virus i que, algunes mesures han agreujat la seva situació». A més, va opinar que, pensant en el futur, «s’ha de treballar, perquè és possible que aquests problemes apareguin al llarg del temps».

Assignació de places/ D’altra banda, el sistema educatiu va estar en el focus a causa d’un error en l’assignació de places que va perjudicar diversos docents. En concret, dos professors van rebre l’anunci que havien aconseguit una plaça, i més tard, se’ls va comunicar que es tractava d’un error. «Som un col·lectiu molt gran que involucra a molta gent. Nosaltres reclamem transparència i demanem que es facin les coses bé. No podem fer res més, però volem que no torni a ocórrer», va assenyalar Pérez. En aquest sentit, la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, va assegurar que el ministeri prioritzarà els afectats de cara a l’adjudicació de places del pròxim procés de selecció. Sobre aquesta proposta «els docents han quedat satisfets amb la resposta, però això no vol dir que els estiguin d’acord amb el que va passar».

Cal destacar que l’actual junta del SEP té mandat fins al juny i que Pérez va accedir a la secretaria general després de substituir en el càrrec Anna Mundó fa dos mesos. Així, de cara al futur, Pérez va destacar que «avisarem als afiliats per començar el període de presentació de candidatures per al nou comitè executiu. Els animem a tots a participar en la junta». D’altra banda, l’actual secretari general va recalcar que «el comitè executiu està mantenint les mateixes idees que es duien a terme anteriorment». 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT