PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut creu que al juny es podrà començar a deixar la mascareta

Andorra espera l’arribada aviat de més dosis de la vacuna

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu de persones a la via pública fent ús de la mascareta.
Imatge d’arxiu de persones a la via pública fent ús de la mascareta. | Maricel Blanch

Els primers relaxaments pel que fa a l’ús de la mascareta al Principat poden materialitzar-se al mes de juny. Així ho va avançar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en declaracions a RTVA, especificant que el primer pas consistiria a aixecar l’obligatorietat del seu ús als espais oberts i també en reunions entre persones vacunades. D’aquesta manera, s’anirà produint una distensió de la norma progressiva, com s’ha fet amb totes les mesures per la pandèmia, si bé el ministre va apuntar que amb l’experiència «s’ha après més enllà de la Covid». En aquest sentit, no descartava que a partir d’ara, es pugui recomanar l’ús de la mascareta, per exemple, per fer front a malalties infeccioses com la grip.

Aquests relaxaments responen a l’evolució a la baixa que les darreres setmanes està tenint el coronavirus a Andorra, que tal com va recalcar el ministre, responen a l’avenç de la vacunació, en un moment que hi ha el 42% de població vacunable vacunada. En aquest sentit, Benazet va assegurar que les pròximes setmanes està prevista l’arribada de més dosis dels vaccins des d’Espanya, França i Portugal. Així mateix, va aprofitar l’ocasió per recomanar a tota la població que es posi les dues dosis, al·legant que «no posar-se la segona dosi és un error». D’altra banda, el titular de Salut també va indicar que l’estratègia andorrana passa per no variar la tipologia de vacuna entre la primera i la segona punció, recordant que tots els fàrmacs són segurs i apuntant que «s’ha donat una informació esbiaixada sobre AstraZeneca, que és igual de segura, forta i potent per protegir que les altres».

Sigui com sigui, el departament segueix esperançat de mantenir un bon ritme amb la campanya, i va estimar que al mes de juny, ja s’estarien vacunant a persones en edats properes als 25 anys.

Estiu esperançador

Durant la seva intervenció, Benazet va insistir que l’edat mitjana dels casos ha baixat molt, i per això, el col·lectiu de persones que s’infecta no reverteix tanta gravetat, i en conseqüència, genera menys pressió al sistema sanitari. 

Paral·lelament, el titular de Salut també va preveure un bon desenvolupament de l’Andorra Mountain Music, pel fet que «si es fan les coses bé, no tindrem per què patir que hi hagi transmissió del virus», i va explicar que a mesura que s’acostin les dates i en funció de la situació pandèmica, es definiran els protocols definitius. Sigui com sigui, Benazet sí que va avançar que les restriccions s’aniran minimitzant i que «crec que a l’estiu es farà una vida pràcticament normal».

PUBLICITAT
PUBLICITAT