Escaldes-Engordany
Les agències de viatges no esperen tenir més activitat aquest estiu
Avui en dia, el sector només té el 10% de les reserves tancades
Aquest estiu tampoc serà el de la recuperació econòmica pel sector de les agències de viatges. Tot i el percentatge, cada cop més elevat, de gent vacunada i el moviment que s’observa els caps de setmana pels carrers del Principat, la situació pel col·lectiu «no és tan optimista com sembla des de fora», va assegurar la vocal de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra, (AAVA), Maica Terrones, que ho atribueix a què «el nostre producte principal no és el turisme de proximitat» –el que hi ha principalment en l’actualitat i que es preveu que sigui el gruix aquest estiu–, ni «les reserves d’últim minut» –que no és la metodologia de treball habitual en les agències. Tot i no descartar cap possibilitat, els dues aspectes no «donen una rendibilitat com per cobrir totes les despeses de les empreses».
«El nostre producte fort són les llargues i mitges distàncies i ara mateix tenim forces limitacions en quan a la mobilitat de destinacions internacional, ja que Andorra surt a les llistes vermelles de molts països», va indicar Terrones, que va especificar que estar en aquests llistats significa que «l’accés està molt limitat, ja que demanen quarantenes o diferents proves PCR», fet que dificulta que la gent esculli el destí per passar-hi les vacances. «En un període normal, a aquestes dates, ja tenim tancades un 70% de les previsions de les reserves que es fan a l’estiu i, en aquest moment, no tenim tancat ni el 10%», va lamentar la vocal de l’AAVA.
L’única llum en aquest moment tan fosc pel col·lectiu és el passaport verd. Tot i això, la incertesa sobre el seu funcionament tampoc ajuda a la planificació del sector.
Viatges de proximitat
Referent a les destinacions previstes pels andorrans per passar les seves vacances d’estiu hi destaca les zones més pròximes. «Illes balears i Canàries, i algun punt de la península Ibèrica són les que s’estan treballant més», va assenyalar Terrones. Tot i això també hi ha destinacions de llarga distància en què la gent es fixa per aquest descans dels mesos estivals, com són el Carib, Dubai, Maldivas i Costa Rica. Destinacions en les quals les persones provinents d’Andorra tenen «més facilitat per poder accedir» i la «situació sanitària està més controlada».
Siguin quin sigui el lloc escollit, sí que hi ha un denominador comú entre les persones en el moment d’escollir-lo; «Seguretat sanitària en el destí, destinació sense grans massificacions i assistència en el viatge», va assenyalar la vocal de l’AAVA en referència en el que busca la gent en el moment d’escollir aquest destí. En aquest sentit, Terrones va afegir que, malgrat les ganes de la gent de tornar a moure’s, «encara hi ha un cert respecte».
Precisament, la pandèmia també està fent canviar els hàbits de les persones en el moment de buscar les vacances. En els últims anys, les reserves on-line i l’autogestió de les persones del viatge era cada cop més predominant, la crisi ha fet que «molta gent hagin tornat a les agències de viatges», va indicar Terrones. Segons la mateixa font, els motius d’aquest retorn és que «l’agència de viatges dona una seguretat i una garantia que no tenen des d’un ordinador», així com que «alguns han tingut algun problema en un dels seus viatges i no han tingut la facilitat de l’assistència ni poder resoldre el problema amb el qual es trobaven». Un punt –el de l’assistència–, que com va recalcar Terrones, és el que valora més el client avui en dia i que l’agència física ofereix amb molta més certesa que no una de virtual.