PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Només dos psicòlegs han firmat el conveni d’atenció per la Covid

Quatre nous contagis en les darreres hores i dos hospitalitzats «confirmen la tendència a la baixa»

Per Marcos Bernat

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa. | SFGA/CEsteve

El conveni dels psicòlegs i el Ministeri de Salut per iniciar el programa d’atenció a les persones afectades per la Covid-19 continua encallat. Així, ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa d’actualització sanitària, va explicar que tan sols hi ha dos professionals que l’han signat. Davant la baixa xifra, Mas va matisar que «hi ha 20 que es van mostrar interessats en el projecte durant la reunió telemàtica de la setmana passada». D’altra banda, va recalcar que l’acord «no se signa amb el col·legi professional, sinó entre psicòlegs i el ministeri».

A causa de les discrepàncies de part dels psicòlegs amb el conveni presentat, Mas va manifestar que «es crearà una comissió» de seguiment del programa: «Hi ha alguns aspectes en els quals els psicòlegs creuen que poden fer aportacions. Volem que es puguin veure reflectides en el conveni. Segur que hi ha propostes que poden ser empreses». 

Cal recordar que, després de l’última reunió amb els professionals, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, també va opinar sobre la disconformitat de part del col·lectiu: «Potser algun psicòleg té problemes amb el programa, però és obert i s’hi pot presentar qui vulgui».

Pel que fa als contagis en les últimes 24 hores, es va experimentar un descens. Així, Salut va comptabilitzar un total de quatre nous casos. Mas, va valorar positivament les xifres, ja que «confirmen una tendència a la baixa». En aquest sentit, la secretària d’Estat de Salut va voler recalcar que «no es va reduir la quantitat de testos realitzats», per la qual cosa els bons números tan sols es deuen a «l’aplanament de la bona dinàmica que estem experimentant en les últimes setmanes».

En aquest sentit, el nombre de casos actius se situa en 192, la xifra més baixa des del mes d’agost passat. A més, la taxa de reproducció del virus és del 0,95%, un aspecte que convida a l’optimisme per Mas, ja que «cal tractar que el valor rondi entorn de l’1%».

Els contagis totals des de l’inici de la pandèmia se situen en 13.613, i les altes arriben a 13.294. D’altra banda, la disminució de la pressió hospitalària és un altre punt a tenir en compte. Tan sols queden dos pacients ingressats a l’Hospital Nostra Senyora Meritxell. D’ells, un es troba en planta i l’altre romania en la Unitat de Cuidats intensius (UCI), amb ventilació assistida, segons el balanç de Salut al matí. A la tarda, el SAAS va comunicar que només hi havia un ingressat i es trobava en planta.

Pel que respecta a l’origen dels casos, el brot registrat en l’esdeveniment cultural de Sant Julià de Lòria de fa un parell de setmanes, ha sumat dues noves infeccions, per la qual cosa ja són 25 les persones afectades que van contreure el virus. Sobre aquest tema, la secretària d’Estat de Salut va afirmar que «seguim amb el procés d’investigació i enquesta epidemiològica».

Quant a la població escolar, Mas va afirmar que, actualment, hi ha 17 aules que es troben en vigilància activa. D’aquestes, cinc estan en vigilància total i 12 en parcial. En aquesta línia, també va apuntar que les aules en vigilància passiva són un total de 15.

Un altre dels temes tractats en la roda de premsa va ser la vacunació. Des de Salut van afirmar que s’han administrat un total dels 32.317 vaccins, dels quals 27.613 corresponen a la primera dosi i 4.704 a la segona. Cal destacar que el 12 de maig va ser l’últim dia que ciutadans del Principat van rebre la vacuna. Les pròximes no trigaran a administrar-se, segons Mas: «Tenim previst començar amb la segona dosi de Pfizer la setmana vinent». 

Pel que fa a les dosis que han d’arribar, el Govern confia que es compti amb elles en poc temps, tot i que no saben exactament quan serà. «Estem treballant de manera molt intensa perquè les vacunes arribin al més aviat possible, però no podem concretar la data», va apuntar Mas, qui també va assegurar que l’espera «serà breu». 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT