PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot i el president del Consell Europeu tracten l’acord amb la UE

Els dos mandataris consideren important la implicació de tots els Estats membres

Per El Periòdic

Un moment de la trobada del cap de Govern, Xavier Espot, amb el president del Consell Europeu, Charles Michel.
Un moment de la trobada del cap de Govern, Xavier Espot, amb el president del Consell Europeu, Charles Michel. | SFGA/CEsteve

El cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i l’ambaixadora d’Andorra a la UE, Esther Rabasa, es va reunir ahir, telemàticament, amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, per tractar l’agenda de negociació per a l’acord d’associació i les relacions d’Andorra amb les institucions europees. Espot i Michel van expressar la confiança mútua existent i van coincidir en la importància i també necessària col·laboració dels estats membres de la Unió Europea (UE) en el desenvolupament de l’acord d’associació.

Ambdós mandataris van intercanviar informació sobre la situació actual i les perspectives respecte a la negociació per a l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea. En aquesta línia, Espot va identificar juntament amb Michel quins són els àmbits del procés negociador que requeriran un tractament polític al més alt nivell, coincidint amb què els capítols vinculats a la lliure circulació de persones o de serveis necessitaran arbitratge polític de cara als pròxims mesos. D’aquesta manera, el cap de Govern va avançar al president del Consell Europeu la previsió de l’agenda política per als pròxims mesos que s’iniciarà amb la visita a Andorra de l’ambaixador de la Unió Europea, Didier Lenoir. Aquesta està prevista per al proper mes de juny.

Un dels temes que també es van abordar, va ser el relatiu a la mobilitat per territori europeu. En aquest sentit, Espot va explicar a Michel que, en aquests moments,  Andorra està en converses amb els territoris veïns d’Espanya i França, així com amb Portugal per homologar el certificat digital que ha de reactivar la mobilitat per la UE.

En la reunió, Michel, va felicitar el cap de Govern, per l’acollida i els resultats de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern. El president del Consell Europeu va destacar especialment l’esdeveniment d’alt nivell, en el marc de la cimera, al voltant del tractat internacional per millorar la resposta davant possibles pandèmies, del qual Michel n’és un impulsor. Per la seva part, Espot va reiterar el compromís del Govern amb el multilateralisme i la seva importància en els reptes comuns, en especial, en l’actual context global.
Durant la trobada, també es van abordar qüestions relacionades amb la transició digital, així com amb la transició verda, dos àmbits fonamentals, en el context actual, per impulsar una sortida de la crisi multidimensional, que ha estat agreujada per la pandèmia. Sobre aquest tema, Espot va explicar al mandatari europeu que l’Executiu està dedicant importants recursos i esforços en el procés de digitalització a Andorra, així com en la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica, com a instruments fonamentals per aplicar polítiques de sostenibilitat que siguin efectives.

Cal destacar que Michel ostenta el càrrec de president del Consell Europeu des del desembre del 2019 i que aquesta és la institució de la UE que té la funció de definir l’orientació, així com les prioritats polítiques. A més, el Consell està integrat pels caps d’Estat o de govern dels estats membres, així com pel seu president i la presidenta de la comissió. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT