PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Marquina dependrà d’Espot i agafa digitalització i projectes estratègics

El cap de Govern viatjarà a San Marino per firmar el conveni de no doble imposició entre els dos països

Per Alba Llacuna

El cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença d’ahir després del Consell de Ministres.
El cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença d’ahir després del Consell de Ministres. | SFGA/JAViladot

El fins ara secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures, Cèsar Marquina, ha estat cessat de les seves funcions per atorgar-li un nou càrrec, secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, amb més competències i que dependrà directament del cap de Govern, Xavier Espot. Un canvi directament relacionat amb la remodelació de l’Executiu i que Espot veu necessari per donar continuïtat als projectes ja iniciats per Marquina en la seva anterior posició. «La millor manera que pugui continuar encarregant-se d’aquestes qüestions i altres de noves és depenent de mi mateix, que també tinc aquesta competència transversal en relació amb la resta de carteres del Govern», va afirmar Espot.

Aquesta nova posició farà que Marquina, igual que el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, estigui present a les reunions del Consell de Ministres que se celebra cada dimecres. El nou secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics també ampliarà responsabilitats i coordinarà determinats projectes estratègics transversals que afecten diversos ministeris, com pot ser el de l’arribada de Grifols al país.

Aquest no va ser l’únic canvi anunciat ahir pel cap de Govern. El fins ara secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, també va ser cessat de la seva posició i, en aquest cas, seguirà vinculat als projectes de participació ciutadana amb un càrrec de relació especial que donarà suport al Ministeri d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana. Mentre Trini Marín no agafi les regnes –ho farà el mes de juliol–, Marc Pons també dependrà d’Espot, que assumirà les funcions d’aquest ministeri.

La resta de secretaris i secretàries d’Estat continuarà desenvolupant les tasques que duen a terme actualment. Teresa Milà continuarà al capdavant de la secretaria d’Estat d’Afers Socials i Lara Vilamala ho farà en la de Funció Pública.

La remodelació de l’Executiu, tant del canvi de carteres de ministres com els cessaments dels secretaris d’Estat i les seves noves posicions, són efectives des d’aquesta mitjanit.

Reunions amb Europa
D’altra banda, i per continuar avançant en l’acord d’associació amb la Unió Europea, Espot es reunirà avui de forma telemàtica amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, per avaluar com està el procés, quins són els esculls que hi ha i les formes de solventar-les per assolir-lo. En aquest sentit, Espot va recordar que «el procés d’aproximació a Europa és una de les màximes prioritats del Govern i la majoria».

Entre els temes a tractar hi ha l’accés i la participació en programes europeus, així com la possibilitat de rebre finançament a través del Banc Europeu d’Inversions (BEI). 

Visita a San Marino
Finalment, Espot va anunciar que, amb el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, realitzaran una visita oficial a San Marino. El principal objectiu d’aquesta visita és signar el conveni per eliminar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda i sobre el patrimoni i prevenir l’evasió fiscal entre els dos països. En aquest sentit, el cap de Govern va recordar que serà el desè conveni després dels firmats amb els Emirats Àrabs Units, Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal i Xipre i el que està a l’espera de la rúbrica de la firma amb Hongria. Així mateix, ben aviat es podria firmar un altre amb els Països Baixos que, com va apuntar Espot, «està en una fase molt avançada».

Concurs per augmentar els taxis adaptats
L’Executiu va aprovar ahir la licitació del concurs per atorgar tres llicències per a taxis adaptats per a persones amb discapacitat i mobilitat reduïda. Els interessats poden presentar les seves ofertes fins al 25 de juny al Servei de Tràmits del Govern. El ministre de Finances i Portaveu va explicar que la darrera vegada que el Govern va donar aquesta tipologia de llicències va ser el 2010; fins al 2017 hi van haver tres taxis adaptat en funcionament, mentre que en l’actualitat, de les 61 llicències expedides, només dos poden donar servei a aquestes persones.

Convocatòria pels ajuts a l’estudi
El 10 de juny s’obrirà la convocatòria dels ajuts a l’estudi per al curs escolar 2021-2022 en maternal, primera i segona ensenyança, batxillerat i la formació professional que no sigui d’ensenyament superior. Aquesta nova convocatòria manté, segons el Govern, el llindar econòmic de l’any passat. Pel que fa a les beques de cada modalitat, es mantenen els imports en totes elles –matrícula, menjador escolar, manutenció, material i residència– a excepció de la de desplaçament, que per tal d’equiparar-ho amb l’ensenyament superior, passa de 400 euros a 450 euros anyals.

El Tribunal d’Arbitratge inicia la seva activitat
L’Executiu va autoritzar ahir l’inici de l’activitat del Tribunal d’Arbitratge. Una entitat que ha de, segons paraules del ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, «descongestionar el sistema judicial», ja que ofereix «una alternativa a la resolució de conflictes» mercantils d’una manera àgil, ràpida i eficaç. Segons s’estableix a la Llei del Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis del Principat d’Andorra i el Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra són socis de ple dret d’aquests ens mediador.

Nou text contra el blanqueig de diners
El Govern va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme. El nou text vol regular l’accés a la informació sobre els beneficiaris efectius que consti en el registre de societats, el registre d’associacions i el registre de fundacions, eliminant la necessitat que les persones sol·licitants hagin d’acreditar un interès legítim. A més, es crea el registre de comptes financers i assimilats com  «un element més de control i de lluita contra el blanqueig», va comentar el ministre de Finances, Eric Jover. 

El Govern, observador en la fusió bancària
La negociació per a la fusió de Morabanc i BancSabadell d’Andorra  manté a l’expectativa el Govern. En aquest sentit, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va apuntar que «és una negociació entre privats i l’Executiu no intervé»;  tot i això, són conscients de la preocupació que hi pugui haver entre els treballadors de les dues entitats pel seu futur; un neguit compartit pel Govern que «hem traslladat als directors generals dels bancs aquesta preocupació pels recursos humans». Una negociació que, com va especificar Jover, acaba d’iniciar-se i «s’ha de veure com acaba». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT