PUBLICITAT

Andorra la Vella

Benazet espera tenir el 70% de la població vacunada al mes de juny

Portugal amb 10.000 vaccins, Espanya amb 18.000 i França amb 24.000 han de permetre la immunitat

Per Alba Llacuna

El ministre Benazet en la compareixença d’ahir davant la Comissió Legislativa de Sanitat.
El ministre Benazet en la compareixença d’ahir davant la Comissió Legislativa de Sanitat. | SFGA/CEsteve

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, preveu que el 70% de la població vacunable estigui vacunada a finals del mes juny. Així ho va indicar en la compareixença d’ahir davant la Comissió Legislativa de Sanitat en què es va referir a les 10.000 dosis procedents de Portugal de la vacuna Janssen o AstraZeneca, les 18.000 de Pfizer d’Espanya i les 24.000 de Moderna de França que han d’arribar aviat –sense voler especificar dates– i que han de permetre poder complir amb aquesta previsió. A banda d’aquestes dosis, Benazet també va citar les vacunes del projecte Covax –de la casa Novamax o Janssen– que han d’arribar al llarg de l’estiu i amb què el projecte de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) compliria el pacte d’enviar vaccins per cobrir el 50% de la població.

Com va recordar el titular de Salut, tot i que la pandèmia és imprevisible i que la situació pot canviar en qualsevol moment, la voluntat de Portugal, Espanya, i França és «que tinguem les vacunes i que les hàgim pogut administrar durant el mes de juny»; per tant, si tot va sobre les previsions, des de Salut «som optimistes pel nivell d’immunització que tindrem a l’estiu i a la tardor». Si arriben totes les dosis pactades, Andorra disposaria de més vacunes que les necessàries per vacunar el 100% de població vacunable; en aquest sentit Benazet va descartar, de moment, vacunar els menors de 16 anys i va deixar clar que, en cas d’excedent i que no fos necessari revacunar, «les cediríem a un país que les necessiti», com ja contempla el projecte Covax dins del sentit de corresponsabilitat per fer front a la pandèmia.

Benazet es va mostrar satisfet per l’encert en el pla estratègic de vacunació –primer els grups de més edat i col·lectius vulnerables– «que ha funcionat molt bé» i que fa que, en l’actualitat el 41,3% de la població ja estigui vacunada, amb 27.613 primeres dosis i 4.704 segones, baixant la franja d’edat de vacunació fins als 43 anys. Davant l’elevat percentatge d’immunització, Benazet va reiterar la voluntat d’iniciar els contactes amb l’oci nocturn per plantejar l’obertura del sector, amb total seguretat i garanties, de cara a l’estiu.

A pregunta de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela sobre el passaport verd, Benazet va explicar que «en principi la Comissió Europea no té intenció de posar-nos pals a les rodes i quan sigui vigent, no haurem de tenir problemes»; a més, va afegir que en una fase inicial aquest certificat haurà de ser en paper i amb un codi QR i que «més endavant estan treballant amb una aplicació que tindrà totes les dades respecte a la relació amb la Covid-19».  En referència a la seva homologació, el ministre va assegurar  que mentre el certificat andorrà no estigui reconegut, tant Portugal com Espanya i França «estan disposats a expedir el reconeixement del nostre certificat».

Referent a la polèmica creada amb el col·legi de psicòlegs, el ministre de Salut va voler fer les paus reconeixent l’important paper del col·lectiu en la primera onada de la pandèmia i va assegurar que també «ens quedarem amb aquest record en aquesta nova fase de tractar a les persones afectades per la pandèmia» amb el nou programa, que si no hi ha cap nou contratemps es posarà en marxa a finals d’aquesta setmana o inici de la vinent.

209 casos actius
Les dades epidemiològiques segueixen evolucionant de forma satisfactòria i es van reduint a poc a poc. Des del Govern es va informar que en les darreres 24 hores s’han detectat 14 nous positius, mentre que s’han donat 23 altes; unes dades que redueixen els casos actius fins als 208 –nou menys que dilluns–. Les defuncions, per la seva part, es mantenen en les 127.

Pel que va al brot de la sarsuela, el titulat de la cartera de Salut va precisar que els afectats augmenten a 23 persones, entre els quals es troben quatre alumnes del Sant Ermengol, nou integrants del grup Andorra Lírica, un de l’Esbart i nou contactes dels participants al muntatge. Tot i el reconeixement de l’error per part d’Andorra Lírica, el ministre va assegurar que l’expedient seguirà el seu curs, a la vegada que va eximir de culpabilitat el Comú de Sant Julià de Lòria.

Respecte a la pressió hospitalària, aquesta no ha experimentat cap canvi en les últimes hores i continua amb una persona ingressada a planta i dues a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb un pacient ventilat mecànicament. Benazet va voler recalcar que aquesta pressió hospitalària tan baixa no es registrava des del mes d’agost.

Finalment, pel que fa a la població escolar, des de l’Executiu es va indicar que hi ha 11 aules sota vigilància activa –dues en total i nou en parcial– i 24 en vigilància passiva.

Majoral es mostra «decebut» per la manca del seguiment del protocol en la sarsuela
«Quan vaig veure la notícia als mitjans em vaig quedar gèlid». Amb aquestes paraules contundents, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, es va referir a l’anunci efectuat el passat dilluns del Ministeri de Salut d’obrir un expedient a l’organització de la sarsuela cubana Cecília Valdés després de constatar que el brot es va originar per no respectar els protocols sanitaris acordats abans de la celebració de l’actuació del 8 i 9 de maig, que fins al moment ha deixat 23 casos positius. «El ministre Benazet va dir que s’havien de depurar responsabilitats, i jo també ho comparteixo», va dir Majoral.

La voluntat de la corporació també és «saber què ha passat i quin és el motiu d’aquest brot» però, a títol personal, Majoral va manifestar estar «decebut». «Aquesta confiança que havíem demostrat fins ara de què tot estava controlat en els actes culturals s’ha perdut, i per això sento decepció», va ressaltar. el cònsol.

A més, va afegir que en aquests moments s’ha de mirar qui eren els organitzadors de l’espectacle, però en cap cas considera que el comú lauredià hagi de revisar si els membres de l’espectacle s’havien fet el test d’antígens tres hores abans o no.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT