PUBLICITAT

El Parc solar del Planell serà el més gran del país amb 21.000 m2

La inversió serà de 2,2 milions d’euros i es col·locaran un total de 5.320 unitats de plaques solars

Per El Periòdic

Josep Marticella, Josep Montané, David Forné i Olga Molné en la presentació del projecte del Parc solar del Planell.
Josep Marticella, Josep Montané, David Forné i Olga Molné en la presentació del projecte del Parc solar del Planell. | COMÚ DE LA MASSANA/EDUARD COMELLAS

El Comú de la Massana, Vallnord-Pal Arinsal i Nord Andorrà construiran el parc solar més gran del país aquest mes de juny al Planell de la Tosa, al sector de Pal. La instal·lació ocuparà un total de 21.000 m2 amb una potència de 2MW i una producció anual de 2.400.00 kwh que correspon aproximadament a unes 1.000 llars (destacar que el parc solar de l’Àgora és de 0,4MW). La inversió prevista serà de 2,2 milions d’euros i es destinaran a col·locar  un total de 5.320 unitats de plaques solars. El parc solar tindrà una gran magnitud ja que serà capaç de generar el 35% del consum elèctric que requereix en un any normal l’estació Vallnord-Pal Arinsal, és a dir, uns 2.400.000 kwh/any. Així ho va explicar el director general de Nord Andorrà, David Forné.
La cònsol major de la Massana i presidenta d’EMAP, Olga Molné, va remarcar que el projecte forma part del pla d’accions La Massana Sostenible, aprovat pel Consell de Comú del mes d’octubre, amb la intenció de potenciar l’energia verda i el compromís que al 2022 una tercera part del consum d’electricitat a l’estació provingui d’energies renovables. El Comú de la Massana i Nord Andorrà ja han executat algunes accions en matèria d’energia verda com la instal·lació de panells solars  a la coberta del poliesportiu de l’Aldosa o de l’edifici de la serradora. 
Justament, la sostenibilitat és un dels pilars de la gestió de Vallnord – Pal Arinsal. El seu director general, Josep Marticella, va volercompartir la importància d’aquest projecte per a l’estació. Vallnord-Pal Arinsal ja destina molts esforços durant l’any per convertir-se en una estació sostenible, entre elles, accions com basades en la política de reciclatge, estudis d’impremta de carboni, ús de tecnologies més sostenibles o gestió de l’aigua i ara, l’ús d’energia assequible i no contaminables. Juntament amb el parc solar de la Caubella (ubicat a l’arribada del telecabina a Pal), suposa en total un 37% del consum elèctric.
 

Ubicació

 L’elecció de la ubicació del parc solar s’ha definit en base a diferents situacions. De tots els criteris es destaquen dos: en primer lloc, no afectarà a l’impacte visual, ja que és un terreny ras i no requereix de cap modificació d’espai i en segon lloc, és òptim per a una màxima radiació degut a la seva orientació, ja que hi ha sol durant una gran part del dia.
Per part de Nord Andorrà, el seu president, Josep Montané, va remarcar l’orgull i l’agraïment al Comú de la Massana i l’estació per col·laborar i fer possible projectes sostenibles. Montané va destacar, a la vegada, el lideratge de la companyia Nord Andorrà en projectes d’energia verda.
La presentació va finalitzar amb tots els detalls tècnics per part del director general de Nord Andorrà on va destacar que les estructures de suport del mòdul seguiran el relleu natural i que els panells podran suportar una càrrega de neu de 800 kg/m2. Es tracta d’un projecte diferent, ja que l’altitud hi afecta però és una de les zones amb més radiació solar de la parròquia. Montané va aprofitar també per destacar projectes molt similars arreu del món i l’oportunitat que suposa pel país poder disposar d’un parc solar d’aquestes magnituds. Cal destacar que el l’evolució del projecte es gravarà via webcam a través d’un timelapse i serà compartit amb tothom un cop finalitzades les obres.

Més projectes

Nord Andorrà segueix treballant en la producció d’energia sostenible a diferents entorns del país. En pocs anys, ja ha col·locat instal·lacions d’energia renovable a l’Aldosa, Arcalís i Aixovall. Tenint en compte que tots els projectes van iniciar-se al 2016, ara prop d’un 6% de la Massana, Ordino i Sant Julià de Lòria ja funcionen amb energia renovable, segons informa el comú massanenc. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT