PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La sarsuela ‘Cecilia Valdés’ no va complir els protocols i suma 21 casos

Andorra Lírica atribueix el brot a «un error» en l’aplicació de les mesures dictaminades per l’Executiu

Per Alba Llacuna

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. | SFGA/JAViladot

La sarsuela Cecilia Valdés no va seguir el protocol establert pel Ministeri de Salut. Així ho va confirmar ahir el ministre Joan Martínez Benazet, que tot i que divendres es va informar que sí que s’havia seguit, les investigacions dutes a terme per l’oficina Covid han establert que no va ser així. Davant el fet, Benazet va informar que s’ha obert un expedient als organitzadors de l’acte cultural en tractar-se d’una «falta contra la Salut Pública i ho analitzarem amb la màxima diligència» i «si cal, se sancionarà els organitzadors».

Segons el protocol, tots els participants en un espectacle cultural han de realitzar-se un test d’antígens ràpid en les tres hores prèvies a l’espectacle. En aquest sentit, Benazet va indicar que no va ser el cas en l’actuació del dissabte ni en la de diumenge.
Els positius per aquest brot, durant el cap de setmana, han augmentat fins als 21; tots ells relacionats amb els participants en la funció i els seus familiars, mentre que no hi ha hagut cap contagi entre els assistents a l’acte.

El ministre va reiterar que situacions com la de la sarsuela no es poden tornar a produir. En aquest sentit, el titular de Salut va assenyalar que des del ministeri no es va a comprovar que en els esdeveniments es facin els testos que pertoquen i que els organitzadors es comprometen en el moment de firmar el protocol. «Fins ara no havia succeït», va recalcar Benazet, que prefereix esperar a que concloguin les investigacions per saber «per què no es van seguir» les mesures indicades des de l’Executiu. Tot i això, es va mostrar satisfet de l’alt compliment de la normativa que es desprèn de les inspeccions rutinàries que es fan.

Per la seva part, els organitzadors de la sarsuela, Andorra Lírica, atribueix el brot a «una errada en l’aplicació dels protocols acordats amb el Govern d’Andorra». Així recalquen que «es va actuar sota el ple convenciment d’estar complint amb tots els requisits estipulats amb la ferma voluntat de proporcionar les majors garanties de seguretat per a la salut de tots els integrants d’aquesta obra», tant participants com el públic assistent en les dues representacions.

En aquest sentit, s’assenyala que el protocol retornat pel Govern enumera en el mateix ordre i de la mateixa manera tots els punts del document que Andorra Lírica ja va seguir escrupolosament en l’espectacle que va realitzar el 17 de desembre de 2020 al Teatre de les Fontetes a la Massana i que no va suposar cap contagi. Un d’aquests punts era el requeriment de cribrar tot l’equip 48 hores abans de l’inici de l’espectacle.

Precisament un canvi en aquest punt és el que va portar a la confusió als organitzadors. «Aquest darrer requisit ha estat modificat per un cribratge ràpid de tot l’equip tres hores abans de l’inici de l’espectacle. Aquest canvi no es ressalta en les modificacions del protocol que ens ha retornat el Govern, el que provoca que erròniament seguíssim els mateixos requeriments que van garantir la seguretat de l’espectacle de la Massana», van indicar des d’Andorra Lírica

Tres hospitalitzats / Referent a les dades epidemiològiques, el ministre de Salut va informar que des de l’actualització sanitària de divendres s’han detectat 45 nous positius –23 dissabte, 12 diumenge i 10 en la jornada d’ahir–, situant els casos actius en 217. Amb aquestes darreres dades, els afectats per Covid-19 des de l’inici de la pandèmia són 13.555, les altes arriben a les 13.211, mentre que les defuncions es mantenen en les 127.

Igual que els casos actius que van a la baixa, la pressió hospitalària també disminueix. A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, segons les dades facilitades pel Govern, hi ha ingressades tres persones –una a planta i dues a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb un pacient intubat–. Respecte a la població escolar, Benazet va explicar que hi ha 18 aules en vigilància activa –quatre en total i 14 en parcial– i 20 més en vigilància passiva.

Pel que fa al positiu del ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, des de Salut es va assenyalar que una vegada observada la càrrega viral molt baixa, un grau d’anticossos elevat i una prova amb resultat negatiu s’ha decidit que no es trobi en aïllament, sinó «sota vigilància passiva».

El ministre de Salut va vincular la millora de les dades sanitàries a l’augment de la població vacunada. En aquest sentit, va recordar que s’han administrat un total de 32.217 vacunes amb 27.613 primeres dosis que representa el 42% de la població vacunable. «Estem observant que la vacunació té un impacte amb la reducció del nombre de casos i també amb la reducció dels ingressats a l’hospital», va recalcar afegint que només es va detectar un positiu en persones majors de 70 anys la setmana passada.

Sobre l’arribada de noves vacunes, el ministre no va voler posar data, però sí que va apuntar que pel que fa a les vacunes Moderna procedents de França, només queda la signatura i l’enviament per part de la farmacèutica. Tot i l'estabilització de la pandèmia, Benazet va descartar noves relaxacions. Tot  i això, va recordar que el ministeri treballa contínuament i va emplaçar l’oci nocturn per abordar la seva obertura de cara a l’estiu. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT