PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Igualtat tracta tres casos al servei d’atenció a les persones LGTBIQ+

Corresponen a expedients de continuïtat del 2020, un de ‘bullying’ homofòbic i dos d’ajuda al trànsit

Per Lídia López

El Mapa Arc Iris del 2021
El Mapa Arc Iris del 2021 | ILGA-Europa

El servei d’Igualtat de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat del Govern està atenent tres casos de prevalença, és a dir, que van entrar al 2020. Així ho va confirmar la cap de l’àrea, Mireia Porras, que també va puntualitzar que aquest 2021 encara no ha entrat cap nou cas al servei. En concret, aquestes tres persones que s’estan tractant són: «un per bullying homofòbic a l’escola; i dos de menors transsexuals amb les seves famílies, que tenien dubtes sobre com fer el trànsit». D’aquesta manera, Porras va posar en relleu que el servei d’acompanyament a la comunitat «no solament atén persones que pateixen discriminació o desigualtat, sinó que també podem donar aquest suport» al canvi de sexe.

Aquest balanç va sorgir amb motiu de la celebració del Dia internacional contra la LGTBI-fòbia, a la que el Govern es va adherir mitjançant una campanya de sensibilització de la igualtat, impulsada des del Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut i la Secretaria Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, juntament amb l’associació Diversand. Exactament, es va publicar una imatge i es va utilitzar el hashtag creat l’any passat en la mateixa jornada, amb l’expressió Estimant la diversitat. Així mateix, l’Administració va difondre doblat i subtitulat, el vídeo elaborat per les Nacions Unides, que segons la cap d’àrea d’Igualtat, «enguany s’ha centrat en els joves LGTBIQ+ i la promoció dels seus drets».

D’altra banda, el Govern va informar que ahir, el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, va participar telemàticament en la Conferència mundial sobre la promoció dels drets i la inclusió de les persones joves LGTBIQ+. L’acte va ser organitzat per l’associació MAG Jeunes LGTB+, OutRight Action International, la ciutat de París, i les delegacions permanents d’Àustria, el Canadà, França i els Països Baixos a la Unesco. D’aquesta manera, segons va detallar l’Executiu, una trentena més de països hi van donar suport, entre els quals hi figurava Andorra.

Necessitat d’impuls

Durant la jornada d’ahir, l’entitat ILGA-Europa va publicar el Mapa Arc Iris, una infografia en forma de mapa europeu que, a partir d’un seguit d’imputs, elaboren un informe global de l’estat dels drets humans al continent pel que fa a la comunitat LGTBIQ+. Així, segons el rànquing elaborat per aquest ens, Andorra mantindria la valoració de l’edició passada, amb un 35 sobre 100 punts en l’escala entre la igualtat absoluta (100) i la discriminació o greu violació dels drets humans (0). I, amb aquesta puntuació, el Principat ocupa el lloc 25 de 49 països analitzats. 

Respecte d’aquesta puntuació, Porras va exposar que «crec que anem avançant en el sentit de fer campanyes, el protocol elaborat amb Diversand, i també s’està evolucionant des d’Educació», a la vegada que va recordar que «s’està formant a diferents professionals perquè puguin atendre a persones LGTBIQ+». En qualsevol cas, la cap d’àrea va reconèixer que «s’ha d’actuar més en la qüestió de les persones trans; s’ha de treballar molt amb la societat perquè deixin de produir desigualtats».

Finalment, des de l’ILGA es va alertar que havien pogut observar una «inquietant aturada de l’evolució dels drets LGTBI a Europa». La seva directora, Evelyne Paradis, va dir que «és profundament preocupant advertir una paralització gairebé completa sobre els drets i la igualtat LGBTI, especialment en un moment tan crític per a la comunitat», i va assegurar que «l’últim any, hem vist augmentar la repressió política contra les persones LGBTI, un fort augment de les dificultats socioeconòmiques i l’extensió de l’odi LGBTI-fòbic a tota la regió». «Els drets humans de les persones LGBTI no pot ser quelcom que deixeu de banda quan les circumstàncies són difícils», va sentenciar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT