PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Jover torna a tenir Covid i el brot de la sarsuela suma 14 positius

La càrrega del ministre és «poca», ja que va passar la malaltia a la tardor i té el primer vaccí

Per Alba Llacuna

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en l’actualització sanitària d’ahir.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en l’actualització sanitària d’ahir. | SFGA/JAViladot

Les dades epidemiològiques milloren dia rere dia, però, l’actualització sanitària d’ahir, oferta per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va tenir dos noms propis: Èric Jover i la sarsuela Cecilia Valdés que suma 14 positius. 

Segons va informar Mas, l’estudi  efectuat arran del positiu del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallado, ha permès detectar un nou cas dins l’Executiu: el del ministre de Finances i Portaveu, Èric Jover. Es dona el cas que aquesta és la segona vegada que Jover contrau la malaltia –cal recordar que ja la va passar a la tardor– i, s’hi afegeix que, el passat 7 de maig va ser vacunat amb la primera dosi de Pfizer «i encara no ha arribat la vacuna a la capacitat òptima d’immunització». Una casuística que fa, com va indiciar la secretària d’Estat que «tingui poca càrrega viral i es trobi bé»; tot i això, Mas va recordar que s’està fent el rastreig de contactes que determinarà qui ha de seguir algun tipus d’aïllament –tenint en compte també que dijous va assistir a la sessió maratoniana del Consell General–.

Referent a la representació de la sarsuela Cecilia Valdés, Mas va informar que ha augmentat els casos positius d’aquest brot. En aquest sentit, va assenyalar que ja són 14 les persones contagiades –nou relacionades directament amb l’actuació i cinc de familiars i contactes directes–. La secretària d’Estat, però, va voler deixar ben clar que «l’esdeveniment cultural va complir amb tots els protocols establerts de forma conscient i rigorosa»; de fet, va recalcar que tots els artistes van passar un test ràpid d’antígens abans que es realitzés l’actuació, però que en el cant «s’emeten molts aerosols» i que s’està fent l’enquesta epidemiològica per determinar com es pot haver produït la transmissió del virus. De moment, Salut, però, no veu la necessitat de modificar el protocol que afecta els espectacles culturals.

Dos estudis epidemiològics que està duent a terme l’oficina Covid i que, ben aviat, certificarà si hi ha més afectats o no.

Tendència a la baixa
Tot i el brot de l’espectacle cultural i el positiu de Jover, Mas va voler destacar la tendència a la baixa de les dades. Així, en les darreres 24 hores s’han confirmat 18 nous positius, que deixen els casos actius en 228 –dos més que dijous–, mentre que la taxa de reproducció del virus se situa al 0,90. Els casos positius acumulats arriben als 13.510; les altes, a 13.155 i les defuncions es mantenen en 127. Pel que fa a la pressió hospitalària, hi ha set persones ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell –quatre a planta i tres a l’UCI amb només una persona amb ventilació mecànica–.

Finalment, respecte a la població escolar, Mas va apuntar que hi ha 17 aules en vigilància activa –sis en total i 11 en parcial–, així com 21 en vigilància passiva.

El nou model de cribratge al sector turístic serà personalitzat i anirà a càrrec de l’oficina
El sector turístic viurà un canvi de model i protocol pel que fa als cribratges periòdics que es fan al sector que treballa de cara al públic. Com va explicar Mas, fins ara  les empreses especialitzades en seguretat en el treball eren les encarregades d’efectuar aquestes proves, mentre que a partir d’ara, serà l’oficina Covid la que assumirà el control. Una de les diferències serà la personalització d’aquests cribratges que es faran «en funció del grau d’immunitat i de les característiques de la professió», segons va indicar la secretària d’Estat, que  va deixar entreveure un major espaiament del cribratge en funció de les característiques de cada cas.

La raó d’aquest canvi, a banda de la finalització del conveni amb les empreses especialitzades pels cribratges massius, és l’adaptació a la situació epidemiològica actual. «La situació immunitària de la població i del sector és molt diferent [a la del principi dels cribratges], amb un elevat nombre de població vacunada, molta de la qual del mateix sector», va indicar Mas, que, a més, va afegir que «això fa que haguem d’aplicar un cribratge diferent». Tot i aquest canvi, Mas va voler tranquil·litzar al sector assegurant que el cost de les proves les seguirà assumint Salut i que, per tant, seguiran sent gratuïtes de cara a l’empresa i al treballador.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT