PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La majoria tomba la proposta de llei del patrimoni cultural del PS

Vela defensa que és «urgent» tractar la qüestió pel perill que suposa per als béns l’alça de la construcció

Per Lídia López

La consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, en una de les seves compareixeçes ahir.
La consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, en una de les seves compareixeçes ahir. | ANA

Els vots en contra dels grups de la majoria van provocar que no seguís el tràmit parlamentari la proposició de llei de modificació de la llei del 2003 del Patrimoni Cultural d’Andorra, presentada pel grup socialdemòcrata. D’una banda, el Govern va emetre un «criteri negatiu de la forma», tal com va explicar la ministra de Cultura, Sílvia Riva, demostrant-se partidària de treballar un nou text amb «una mirada més àmplia, per tenir avenços més importants en la protecció del patrimoni cultural», és a dir, donar temps per «treballar un text que també concerneixi altres actors». Així mateix, des de la majoria, el conseller liberal Ferran Costa va celebrar que el ple està «especialment conscienciat», però va reconèixer que en el text socialdemòcrata «s’introdueixen conceptes interessants, però se’n deixen molts altres».

La socialdemòcrata Susanna Vela va ser l’encarregada d’exposar la proposta, que a grans trets, rescatava el text legislatiu de protecció del patrimoni cultural del 2003, fent-hi els canvis pertinents, i amb la voluntat de derogar la del 2014, que va considerar que «deixa el patrimoni en clara indefensió davant els interessos de la política urbanística». «El text dona garanties perquè el patrimoni sigui salvaguardat i per resoldre la ineficiència que la llei del 2014 ha donat», va reiterar Vela. I és que, la socialdemòcrata va alertar que el moment actual, de «revifalla de la construcció», resulta una «urgència» fer aquesta modificació legislativa.

A tall d’exemple, Vela va denunciar, al voltant dels entorns de protecció dels béns patrimonials, que «en 18 anys, només hem sigut capaços de determinar 11 entorns de la seixantena llarga que hi havia pendents». Per tot plegat, la consellera va animar a la majoria que «no perdem el temps en processos ineficaços que només ajornen les responsabilitats polítiques», apuntant que «penso que simplement vostès no volen modificar la llei perquè es va tirar endavant pel seu grup i sense consens que ara ens demanen». Per tot plegat, va demanar més iniciativa al Govern, i va demanar «què s’ha fet, a banda de reflexionar, des que es va plantejar l’estudi el desembre del 2016?». Una afirmació que li va retreure Costa, posant en relleu la «feina ingent» que ha fet la ministra Riva, i exemplificant-ho amb l’assoliment del llibre blanc de la cultura, tot i la pandèmia.

Per la seva banda, la resta de consellers de l’oposició, tant de Terceravia com la consellera no adscrita Carine Montaner, van votar favorablement al text socialdemòcrata. «Seria molt positiu posar el tema sobre la taula per millorar la legislació actual», va dir Montaner, mentre que Oliver Alís va reflexionar que «el patrimoni cultural és el llegat que ens van deixar els nostres avantpassats ens han lliurat i tenim la responsabilitat de vetllar-lo».

Sigui com sigui, les exposicions no van convèncer la majoria, que a paraules de Riva, «urgència no vol dir precipitació», i va allargar la mà als socialdemòcrates a treballar juntament «com sempre he fet». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT