PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El SOA registra una davallada del 0,6% d’inscrits al finalitzar l’abril

El turisme impacta positivament en el creixement d’ofertes

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’una persona fent gestions al SOA.
Imatge d’arxiu d’una persona fent gestions al SOA. | Maricel Blanch

El nombre de persones demandants de feina inscrites al Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA) al tancament del mes d’abril era de 1.288 persones. Segons va detallar en la compareixença posterior al Consell de Ministres el ministre Portaveu, Eric Jover, aquesta xifra suposa una «molt lleugera davallada» en comparació amb el tancament de març, quan hi havia 1.296 registrats, que percentualment suposa una reducció del 0,6% d’inscrits. «És el segon mes que rebaixem la xifra, però encara no és el prou important que voldríem des del Govern», va dir.

El ministre també va recollir les altres dues dades quantificatives de l’evolució del mercat laboral al Principat, i que els darrers mesos han anat fent públiques per tal de poder fer un seguiment públic dels moviments. En aquest sentit, Jover va puntualitzar que s’havia produït un «increment significatiu dels llocs de treball oferts» a la mateixa plataforma, que va passar de 486 al març a 595 al finalitzar l’abril –increment del 22,4%–. D’aquesta manera, el ministre va compartir que aquest creixement estaria «associat a l’augment de la mobilitat al país», és a dir, per l’obertura  al turisme d’ambdues fronteres fa unes setmanes i increment progressiu del nombre de persones que visiten Andorra setmana rere setmana des d’aleshores. A tall d’exemple, la Unió Hotelera ha encadenat tres setmanes consecutives registrant creixements de l’ocupació, arribant a superar el darrer cap de setmana el 50%. «Aquest resultat evidencia que els negocis necessiten més mans per tirar endavant i esperem que segueixi en augment», va declarar Jover.

Finalment, el ministre també va explicar que havien crescut les persones que reben una prestació per desocupació voluntària, passant de 265 a 344 –d’aquestes, 135 era la prestació ocasional a activitats de la neu–, i sobre la qual Jover va reflexionar que era una mostra del «suport que el Govern manté cap als ciutadans que ho necessiten». En aquesta línia, el ministre també va reiterar la voluntat de l’Executiu de seguir apostant pels programes de foment de l’ocupabilitat, tant al sector públic com al privat.

Cal recordar que el nombre d’inscrits al SOA s’ha anat estabilitzant progressivament després que a mitjans de juny de 2020 es registrés el pic més alt amb 1.873 demandants.

Crèdits tous

D’altra banda, Jover va recalcar que els primers crèdits tous concedits pel Govern no tindran venciment pròximament, 12 mesos després, perquè ja en el moment de redacció es va incloure una pròrroga automàtica de sis mesos. I, de cara a l’octubre, la intenció és «facilitar que a les empreses no se’ls faci efectiu el venciment», ja sigui aprovant una nova pròrroga de mig any o amb prestamitzacions a més llarg termini. «No volem afectar els projectes que siguin viables després de la pandèmia», va dir el ministre. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT