PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sant Julià avaluarà l’estat dels 1.200 padrins de la parròquia

L’objectiu és trobar eines que facilitin la prevenció de les malalties en la gent gran i millorar l’envelliment

Per El Periòdic

Josep Maria Piqué, Eva Heras, i Joan Martínez Benazet.
Josep Maria Piqué, Eva Heras, i Joan Martínez Benazet. | Ana / M. P.

Sant Julià de Lòria és la segona parròquia escollida, després de Canillo, per dur a terme una prova pilot en el marc de l’estratègia poblacional de prevenció del programa Aptitude, que s’encabeix dins del projecte Poctefa (Programa Operatiu de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra). Durant la signatura del conveni entre el comú i el SAAS, necessari per a la seva posada en marxa, el cònsol major lauredià, Josep Majoral, va manifestar que els objectius de la iniciativa són trobar eines que facilitin la prevenció de les malalties en la gent gran i millorar el procés d’envelliment; retardar al màxim la situació de dependència de les persones grans, dotant-les d’un major grau d’autonomia i allunyant-les de la institucionalització, i disposar d’una «radiografia» per veure l’estat de les persones d’edat avançada de la parròquia.

Així, Sant Julià de Lòria compta al voltant de 1.200 persones que es troben en una franja d’edat superior als 65 anys. La prova pilot s’allargarà durant tres mesos, per la qual cosa la intenció és poder-la finalitzar a finals de juliol o principis d’agost. En aquest sentit, Majoral va explicar que aquest dilluns «ja es van començar a fer trucades individualitzades» a la gent gran, i malgrat que encara no se sap quants s’afegiran, «l’acollida ha estat molt bona». Precisament, a la vila laurediana s’aplicaran les millores implementades a l’hora de fer les avaluacions després del primer ‘assaig’ a Canillo, millorant aspectes relacionats amb la part cognitiva, l’activitat física o les intervencions a practicar.

La cap del servei d’Envelliment i Salut, Eva Heras, va declarar que «cada vegada intentem millorar més l’eina de cribratge i donar una millor intervenció», per la qual cosa, a Sant Julià, «intentarem aportar informació de com es troba la població» per abordar de la millor manera possible els tallers que la parròquia ja té en marxa en aquest sentit. Un cop finalitzin els tres mesos de la prova pilot, Heras va dir que es valorarà si es trasllada el projecte a nivell nacional o bé es continua fent un recorregut per la resta de parròquies. Tot i això, va assegurar que «l’opció més prudent és anar parròquia per parròquia perquè permet veure quines diferències hi ha, però és quelcom que encara hem de decidir».

El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va indicar que una altra de les finalitats del projecte és «millorar la qualitat de vida de les persones grans», però també hi ha l’objectiu de promocionar aquestes intervencions cap aquest sector de la població perquè, per contra, suposa «una càrrega social i econòmica pel país». «Creiem que en aquest àmbit, Andorra reuneix una sèrie de circumstàncies que fan que puguem posar en marxa experiències pilot per portar-les després a altres punts», va afegir.

Finalment, Piqué va anunciar que ja s’ha iniciat el procés de cerca de possibles candidats per tal de llançar un edicte i cobrir la plaça que Antoni Margarit va deixar com a cap de Servei del Malalt Crític de l’UCI i, pel que fa a Salut Mental, el director general del SAAS va reconèixer que «estem en fase de recerca», per la qual cosa el relleu «es podria endarrerir una mica», tot i que la voluntat és que no sigui més enllà de «dos o tres mesos». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT