PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els veïns critiquen la poca concòrdia de Gili pel pipicà

Diuen que el comú no vol reubicar l’espai que alerten que posa en risc la salut

Per Lídia López

El pipicà del Puader, el dia de la seva posada en marxa.
El pipicà del Puader, el dia de la seva posada en marxa. | Twitter / Comú d\'Escaldes-Engordany

Els veïns escaldencs en contra del pipicà del Puader no es rendeixen en la seva voluntat de fer fora del costat de casa seva aquesta infraestructura. El portaveu de l’Agrupació d’afectats pel nou pipicà a Escaldes assegura que els veïns han de consensuar quin serà el seu nou pas després que durant la reunió amb la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, constatessin que «no es pot parlar amb el Comú d’Escaldes-Engordany», i els confirmessin que no hi ha intenció de moure l’espai.

«Vam tenir una reunió el dia 5 de maig i la cònsol major va ser molt clara: ella no treu el pipicà d’aquí, si no és que els ho demana el Ministeri de Salut», va detallar el portaveu, que també va lamentar que «vam intentar exposar els nostres arguments, però pràcticament no ens va deixar». El grup de veïns argumenta que ha fet un recull d’articles científics que van voler exposar sense gaire èxit a Gili, on es relacionen els pipicans amb malalties com la leptospirosi, una afecció bacteriana que té el seu origen en els orins d’animals infectats, al·legant que «existeix el risc que es transmeti als humans, especialment quan es concentren com als pipicans». En aquest sentit, van fer la comparativa amb el canvi freqüent dels sorrals on els gats domèstics fan les deposicions, posant en relleu que la sorra del pipicà va absorbint els orins i és on neix el risc de malalties. Així mateix, el grup també reclama que no s’ha fet cap estudi d’impacte ambiental per conèixer les possibles afectacions d’aquestes instal·lacions, recordant que la premissa bàsica d’aquestes anàlisis és que «és millor prevenir les pertorbacions a l’origen que combatre’n l’efecte després». 

Per tot plegat, el representant va queixar-se que «quan vam anar al Ministeri de Salut i al de Medi Ambient, ens van rebre sempre amb molta cortesia, cosa que no hem trobat en absolut al comú», recordant que «nosaltres patim per la nostra salut, perquè tot i que la cònsol no ho vulgui veure, això és un problema de salut pública». «Aquest pipicà no té raó de ser en absolut», va sentenciar el portaveu del grup. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT