PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’oposició escaldenca acusa la majoria de no complir la Llei de finances comunals

Reclamen els informes trimestrals de tresoreria i el tancament del 2020

Per Lídia López

Jordi Vilanova, Miquel Aleix i Núria Barquín, en un moment de la seva compareixença d’ahir.
Jordi Vilanova, Miquel Aleix i Núria Barquín, en un moment de la seva compareixença d’ahir. | Demòcrates

Els tres consellers de l’oposició del Comú d’Escaldes-Engordany, de Demòcrates, van acusar ahir la majoria socialdemòcrata –liderada per Rosa Gili– de no complir amb la Llei de finances comunals. En concret, alerten que s’estaria vulnerant l’article 98 que obliga les corporacions a elaborar i presentar en sessió de comú un informe trimestral del balanç de la tresoreria. Aquesta situació s’hauria donat amb els quatre balanços de cadascun dels trimestres del 2020, segons va explicar el conseller Jordi Vilanova, que també va detallar que tampoc s’ha presentat el del primer trimestre d’enguany, si bé «encara està en termini» per fer-se públic.

Tal com va recordar Vilanova, aquesta situació havia estat denunciada pels demòcrates en els plens de l’octubre i el desembre passats. En la primera ocasió, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, va justificar la tardança per la manca d’efectius al Departament de Finances del comú, tot i que Vilanova va puntualitzar que «el cònsol ens va dir aleshores que s’estaven acabant les adequacions i esperaven tenir-ho en breus, i han passat pràcticament set mesos i no en sabem res». «És inadmissible», va etzibar. Així mateix, al desembre, la resposta del mateix Dolsa va ser, com va indicar l’oposició escaldenca, que «no hi ha hagut més remei que imposar les prioritats i els informes trimestrals no ho són». «Si complir amb la llei no és prioritari, és gravíssim», va reiterar Vilanova, que va demanar a Gili que «posi fil a l’agulla i hi posi solució; és una situació insostenible i una manca de transparència absoluta». Per aquest motiu, el grup de l’oposició no descarta emprendre mesures si aquesta tercera demanda no resulta en una solució efectiva. «Esperem una reacció imminent de la majoria», va declarar el demòcrata.

Encara pel que fa a les finances, el conseller Miquel Aleix va denunciar que l’escaldenc és «dels pocs comuns que no ha fet el tancament del 2020», a la vegada que Vilanova va recordar que «vam detectar vuit errades en l’acta d’aprovació del pressupost del 2021, d’un total de 34 milions i el més important de la història». Per tot plegat, els demòcrates van instar a la majoria que, si el problema és la falta de personal, «que contractin mitjançant una adjudicació directa, de la mateixa manera que per adjudicació directa van comprar una food truck per Cultura».

Crítica per l’habitatge

En la mateixa compareixença, els consellers també van parlar d’altres qüestions d’actualitat. La primera va ser l’entrada de l’excònsol escaldenca i de mòcrates, Trini Marín, a l’Executiu, que Aleix va valorar com a «favorable per a la representació de la parròquia al Govern».

D’altra banda, sobre la problemàtica de l’habitatge, Aleix va explicar que «ja ens vam queixar en un ple per unes remodelacions que restringien dràsticament els drets de construcció en una zona residencial, que incrementa el cost dels habitatges perquè n’hi ha menys», i això «va en contra del plantejament de la pròpia majoria al seu programa electoral per l’accés a l’habitatge a preu assequible». A més, també va criticar que «no hem vist cap proposta concreta a la Comissió d’Habitatge, ni cap legislació perquè augmenti l’oferta a preu raonable». «És crucial que aquesta legislatura es prenguin mesures al respecte», va sentenciar.

Per últim, la consellera Núria Barquín va retreure a la majoria que des del febrer, no rebien les actes de les juntes de Govern abans de cada ple de comú, com marca la normativa, i no va ser fins que ho va fer públic en un mitjà del país que la corporació va penjar a la seva web els documents. «Estem contents perquè ara les juntes ja són públiques per tothom; esperem que a partir d’ara sigui successiu així», va dir Barquín.

En definitiva, Aleix va apuntar que la seva voluntat és dur a terme «una oposició vigilant que sigui constructiva, però sovint ens trobem amb manca d’informació». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT