PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El residents colombians reclamen ajuda per al seu país

La reforma tributària, en plena pandèmia, i la repressió policial han fet sortir la població al carrer

Per Alba Llacuna

Alguns residents colombians mostrant pancartes de suport al seu país.
Alguns residents colombians mostrant pancartes de suport al seu país. | E. C.

La reforma tributària, promoguda en plena pandèmia per l’actual president colombià, Iván Duque, i la repressió policial en les manifestacions en contra d’aquesta llei, amb desenes de morts i desapareguts, han fet aixecar la veu als residents colombians al Principat i demanar de forma urgent «ajuda internacional». Un clam unànime i de suports als compatriotes del seu país que es va poder veure diumenge passat a la plaça del Poble d’Andorra la Vella. En aquest sentit, una de les residents del país llatinoamericà al Principat, Erika Casallas, va indicar que «tot i que algunes institucions internacionals s’han manifestat, fins que no s’asseguin i sigui un fet, no ens ho creurem». 

Per contextualitzar la situació, Casallas va explicar que la reforma tributària volia «augmentar al 19% l’impost de l’alimentació, però no el salari mínim. Hi ha una descompensació econòmica molt gran i, és per això, que els colombians han sortit a protestar». Arran de les protestes el líder colombià va retirar la llei del congrés, però el «poble segueix en peu davant tantes injustícies socials», viscudes en el passat i el present i que volen que no es repeteixin en el futur. De fet, va recalcar que la majoria de colombians que actualment viuen al Principat és perquè «fugen d’algun estil de violència en el nostre país a causa de la desigualtat social». 

Una situació que Casallas lamenta totalment, ja que, com recorda, Colòmbia «és molt rica en ramaderia, fruita, verdures; és productor de matèria primera», però que per l’actuació i «corrupció» del govern del seu país, aquest no prospera. Sobre aquest darrer punt, va assenyalar que en el transcurs de les protestes l’executiu colombià ha arribat a interferir «en les telecomunicacions perquè no arribés informació a l’exterior».

Casallas va qualificar la situació actual «d’insostenible» amb «ciutats militaritzades, toc de queda i greus enfrontaments amb la policia que disparen als manifestants quan aquests estan tranquils» o «es fan passar manifestants i saquegen comerços per inculpar els manifestants de les destrosses en propietats privades i públiques «a la gent que surt el carrer».

Gràcies a les xarxes socials, la problemàtica de Colòmbia s’ha vist a nivell internacional. «Molts youtubers, que estan conscienciats amb el tema social, polític i econòmic, han començat a investigar i ho han tret a la llum», va reflexionar Casallas.

Amb pancartes, on es podien llegir escrits Por un Colombia mejor, hoy lucho y alzo mi voz; el gobierno roba, la prensa miente, la policia mata o Soy el futuro de mi país y me lo estan quitando, els manifestants reclamen la destitució de Duque i la intervenció internacional per tal de resoldre l’escalada de violència que es viu en l’actualitat. D’altra banda, per Casallas, donar visibilitat al moment que viu el país llatinoamèrica també ajuda a «valorar» el que es té a Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT