PUBLICITAT

La dificultat de fer ràdio i televisió en temps de crisi

  • Amb uns recursos molt més limitats que en anys passats, la parapública continua cercant la qualitat H Les eleccions suposaran un cost afegit
M. R.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El debat a ATV dels líders de les territorials de la capital que van concursar als comicis del 26-A del 2009. Foto: TONY LARA

Els mitjans de comunicació andorrans no travessen el seu millor moment a nivell econòmic com a resultat de la crisi. No obstant això, tots estan fent un esforç per garantir la correcta cobertura de les notícies i vetllar per la màxima qualitat en la mesura que els recursos ho permeten. RTVASA no és una excepció, tot i que sí ho és pel fet de ser un organisme parapúblic. Així, els números d'aquest mitjà de comunicació han de ser transparents i, per aquest motiu, el CAA fa el paper de fiscalització, tal i com està previst pel marc regulador.

Amb una reducció en tres anys de les partides de personal eventual i altre personal que passen de 405.000 a 117.000 euros i mantenint la plantilla fixa fins el punt que aquesta preveu un creixement del 9,01% respecte l'any 2010 –amb un sou base que augmenta en 274.000 euros–, la parapública està remant contracorrent, segons Ruano, «intentant aconseguir uns informatius de qualitat i plurals», tal i com es va proposar l'actual direcció en el moment de prendre les regnes de RTVASA.

És evident, però, que aquest objectiu de la pluralitat en un ens públic sempre podrà ser criticat per les formacions polítiques que estiguin en desacord, tot i que des de la televisió i la ràdio públiques, segons va afirmar Ruano, els professionals estan treballant cercant els criteris de qualitat.

I ho fan en un context que no ajuda, ja que al fet que les inversions reals s'hagin congelat, sent sistemàticament des de fa dos anys de 300.000 euros, s'ha de sumar una disminució dels lloguers de maquinària del -4,16%, de la partida de reparació, manteniment i conservació en un -33,95% i del material, subministrament i altres del -22,85%.

Això es tradueix, a la pràctica, en uns recursos materials molt més limitats, tot i que els informatius continuen tenint la mateixa durada que en anys anteriors i la cobertura de les informacions ha de ser igualment l'ajustada a un servei públic com la ràdio i la televisió.

Alerta amb les eleccions

Cal assenyalar, després de tot, un punt crític que s'exposa també a l'anàlisi del CAA i que podria veure's ampliat si hi ha eleccions generals anticipades. Segons el Consell, a l'avantprojecte 2011 no es fa referència a cap partida relacionada amb les eleccions comunals de finals d'aquest any, quan «és evident que aquest esdeveniment generarà despeses suplementàries que caldria valorar i pressupostar». En aquest cas, el pagament d'hores extres o la contractació de personal eventual explicarien aquest augment de la despesa.

Segons Ruano, els comicis no suposarien un canvi en la planificació econòmica, ja que «les partides es designen quan es fixa la data de les eleccions» i, en aquest sentit, possibiliten fer front a les despeses suplementàries esmentades. El fet serà, doncs, que RTVASA haurà d'afrontar aquest any la cobertura de les generals i les comunals, amb el cost que això suposarà per al Govern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT