PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els casos actius se situen en xifres del mes de setembre

Els contagis estan per sota dels 300 i només se’n registren sis de nous

Per El Periòdic

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | ARXIU ANA

Els malalts actius de coronavirus ja són menys de 300 aquest dilluns; en concret, 281, una xifra que no s’assolia des del mes de setembre passat, segons va assegurar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa telemàtica d’actualització de dades sanitàries relacionades amb la pandèmia de la Covid-19. Però els indicadors positius no s’acaben aquí, ja que en les darreres 24 hores només s’han detectat sis nous positius i les altes han sobrepassat les 13.000, amb 26 més que aquest diumenge. Pel que fa a la pressió sobre el sistema sanitari, hi ha un pacient menys ingressat respecte a aquest cap de setmana: sis malalts a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i tres a la Unitat de Cures Intesives (UCI), dos dels quals sota ventilació mecànica.

«Sabem que durant el cap de setmana és habitual tenir una mica de davallada en el nombre de casos, però sí que estem veient que la corba, tot i que va oscil·lant, tendeix a la baixa i, per tant, la situació és positiva en general perquè s’aplana», va afirmar Mas. Pel que fa a la població escolar, actualment hi ha 19 aules sota vigilància activa (10 totals i nou parcials) i 16 aules romanen en vigilància passiva, pel que també continua la progressió a la baixa de classes afectades. La taxa de reproducció se situa en 0,77.

De moment, l’arribada de nous vaccins continua sense tenir data. De fet, Mas la va endarrerir fins a finals de mes o principis de juny. «Insistim que no ens hem de preocupar, ja que l’arribada de vacunes hi és, hi serà properament, i estem especialment contents que França, Espanya i Portugal ens puguin proveir de vacunes, donat que Covax ens en va administrar un gran volum a finals d’abril i veurem com també podrem accedir a altres farmacèutiques com Janssen, Novavax o Pfizer», va assegurar la secretària d’Estat de Salut.

Amb aquesta situació, les autoritats sanitàries van garantir que les persones vaccinades amb AstraZeneca en primera dosi tenen assegurada l’administració de la segona en la data fixada, perquè en el seu moment el ministeri ja va guardar les dosis necessàries a tal efecte. Tal com estava previst, ahir es van rebre les darreres dosis disponibles els usuaris i professionals del Cedre i Salita que fa més de 180 dies que han superat la malaltia, mentre que demà s’inocularan més dosis d’aquestes últimes a la plaça de Braus. La plataforma de vacunació ja compta amb més de 42.000 inscrits i el nombre total de vaccinats se situa en prop de 32.000, uns 27.000 dels quals només en primera dosi.

Pel que fa als països veïns, França va anunciar que a partir del 15 de juny començarà a vacunar els majors de 18 anys, sense distinció d’edat, que no hagin rebut cap dosi fins a aquella data. Tot i això, el president Emmanuel Macron va reconèixer que no serà fins a l’1 de juliol quan el país podrà tornar a la normalitat. El president espanyol, Pedro Sánchez, per la seva banda, preveu que «en 100 dies» Espanya assoleixi la immunitat de grup. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT