PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS preocupat pel retard que pot haver-hi en igualtat i funció pública

Terceravia veu la reestructuració anunciada per l’Executiu com un signe «de cert desgast i cansament»

Per Alba Llacuna

Espot i Canals moments abans d’entrar a la roda de premsa en què es va anunciar la dimissió de la ministra de Turisme i la reforma al Govern.
Espot i Canals moments abans d’entrar a la roda de premsa en què es va anunciar la dimissió de la ministra de Turisme i la reforma al Govern. | SFGA/JAViladot

Les reaccions a la remodelació dels ministeris anunciada dijous al vespre pel cap de Govern, Xavier Espot, no s’han fet esperar. La presidenta del Partit Socialdemòcrata (PS), Susanna Vela, va mostrar la seva preocupació pels canvis que «poden comprometre una sèrie de polítiques», com és el tema de la igualtat o la reforma de l’administració pública. «Veiem amb preocupació que Igualtat deixi de ser una Secretaria d’Estat i que passi a formar part d’un ministeri amb molta càrrega, com és el d’Afers Socials», va indicar Vela. A més, la presidenta socialdemòcrata, en referència a la reforma de l’administració i la funció pública que està a punt d’entrar a tràmit parlamentari, va lamentar que «entenem que aquest impàs que hi haurà entre una ministra i l’altra és molt important i pot retardar tota la presa de decisions» dins d’aquest àmbit, que pel PS «ja s’hauria d’haver aprovat i es va tard».

«No dona més empenta a l’acció de Govern. Són canvis que no modificaran massa la línia d’actuació de l’Executiu del que estava fent fins ara», va concloure Vela. Tot i això, la consellera general socialdemòcrata va indicar que s’haurà d’anar veient amb el temps què és el que passa realment i com afecta a tots els tràmits en curs.

Per altra banda, el president del Grup Parlamentari Terceravia, Josep Pintat, va mostrar la seva sorpresa per aquests canvis en el Govern. «Sobta aquests canvis de cadires, perquè són persones que ja tenien unes competències i ara hauran d’afrontar unes altres», va indicar Pintat. El conseller general liberal, a més, va afegir que tots aquests moviments «demostren un cert desgast, cert cansament», provocat principalment per la situació sanitària, «però ja es veurà».

Finalment, la consellera no adscrita, Carine Montaner, només va desitjar «molts encerts i molta sort pel bé d’Andorra i dels ciutadans del país» als ministres que canvien de cartera i a Trini Marín, que entra dins de l’Executiu, en concret, i al nou Govern en general.

Aquesta visió més crítica de l’oposició contrasta amb el vistiplau dels grups de la majoria. Des de Demòcrates, de la mà del seu president, Carles Enseñat, va assegurar que  Espot ha realitzat aquesta remodelació de l’Executiu «amb criteri i ha aconseguit trobar les persones idònies per a cada ministeri».

En el cas de Jordi Torres, que passa a encapçalar el Ministeri de Turisme i Telecomunicacions, «el seu perfil encaixa molt bé» amb el que requereix aquesta cartera i va garantir que «recull el guant de Canals un molt bon ministre», segons Enseñat. Igual que Víctor Filloy, que liderarà Ordenament Territorial i Habitatge i del qual Enseñat en va destacar la seva formació en el sector i el background que ha adquirit en habitatge aquests dos anys. Pel que fa a Judith Pallarés, que encapçalarà el Ministeri d’Afers Socials i Joventut, va augurar «que farà molt bé la tasca en una cartera que requereix una dedicació molt especial cap a les persones usuàries».
El president del Grup Parlamentari Demòcrata també va valorar la incorporació de Trini Marín com a ministra d’Administracions  Públiques i Participació Ciutadana. En aquest sentit, va assenyalar que Marín té una «dilatada experiència» i va ressaltar el seu passat com a cònsol major «fent política de carrer». A més, també va voler destacar «el vincle» que crearà i «la proximitat» en el treball i gestió amb els set comuns.

Finalment, el president del Grup Parlamentari Liberals, Ferran Costa, va mostrar la seva conformitat amb els diferents moviments realitzats pel Govern i va assegurar que «tots els ministres estan més que capacitats per tirar endavant els reptes que tenen» al capdavant de cadascuna de les carteres; «el que s’haurà de valorar és la feina que es portarà a terme, no els canvis realitzats ara», va afirmar el conseller general.

Costa, a més, va evitar polemitzar amb el tema de les quotes després de la sortida d’una ministra liberal i l’entrada d’una demòcrata. «Als mitjans de comunicació els interessa molt el tema de les quotes. S’ha demostrat que en aquest govern de coalició s’està treballant molt cohesionat i el valor de les quotes ens queda molt llunyà. La quota de liberals queda més que ben representada amb tres carteres de gran envergadura i penso que aquest no és un tema que s’ha de parlar a l’hora de fer aquesta remodelació».

UHA, agraeix la dedicació
La Unió Hotelera d’Andorra (UHA),  través d’un comunicat, va voler agrair el treball realitzat a la ministra Verònica Canals per la «tasca duta a terme al capdavant del ministeri en aquests dos últims anys». Una feina, que com va reconèixer l’entitat, «no ha estat, ni està sent senzilla pel sector». 

Un comunicat en què també van voler donar la benvinguda al nou ministre de Turisme, Jordi Torres, i li van estendre la mà per treballar plegats pel bé del sector.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT