PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra ja ha administrat més de 30.000 dosis del vaccí per la Covid

Els inscrits a la plataforma freguen els 42.000, però Salut no sap quan rebrà més vacunes

Per Lídia López

Un instant de la compareixença de la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ahir.
Un instant de la compareixença de la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ahir. | SFGA / JAVILADOT

Andorra ja ha inoculat més de 30.000 dosis de la vacuna contra el coronavirus. Per ser més exactes, se n’han administrat 30.030, de les quals 1.149 la jornada de dijous, primer dia de represa de l’activitat al dispositiu de la plaça dels Braus d’Andorra la Vella després de l’arribada al Principat de 5.850 vials de Pfizer provinents d’Espanya. Així ho va informar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la seva compareixença d’ahir per actualitzar les dades epidemiològiques.

Cal tenir en compte que el detall de les persones vacunades amb aquestes administracions era de 25.328, de les quals 4.702 ja havien rebut tant la primera com la segona dosi. I, d’entre aquests vaccinats amb la primera dosi ja s’hi troba el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, que va passar ahir pel dispositiu. En declaracions posteriors, Jover va reconèixer que ser vacunat és «una satisfacció a diferents nivells», en primer lloc personal, ja que ell va passar la Covid, però això no vol dir que estigui exempt de tornar-se a contagiar i «la vacuna és l’element més efectiu que tenim». Així mateix, també va destacar que més enllà d’aquest aspecte, «pels amics, per la família, per les persones vulnerables» cal fer aquest pas per evitar-los «una malaltia greu o fins i tot la mort». «Des del Govern fem una crida a la responsabilitat i a vacunar-se perquè és la manera més ràpida i segura de sortir de la pandèmia», va concloure. 

En aquest sentit, Mas també va demanar la col·laboració dels empresaris perquè donin l’espai i el temps als seus treballadors perquè acudeixin a la cita «sense patir repercussions», i recordant que tal com s’ha definit el circuit, es pot dur a terme amb tan sols 20 minuts. Seguint la informació relativa a la vacunació, la secretària d’Estat va puntualitzar que avui es donarà per finalitzada la inoculació intensa amb el fàrmac de Pfizer, tot i que se’n reservaran uns darrers vaccins per administrar el dilluns als padrins de Salita i el Cedre que van passar la malaltia fa més de 180 dies. I els sobrants, que Salut calcula en 200 i escaig, s’acabaran d’aplicar el dimecres a la població general, seguint els criteris d’edat entre els gairebé 42.000 inscrits al registre. 

Finalment, el Govern encara no té cap data concreta en l’horitzó per a l’arribada de noves dosis del vaccí. «Hi treballem de valent», va reconèixer Mas, que va especificar que es manté comunicació intensa tant amb França com amb Espanya, i també Portugal, que va oferir-se per proveir Andorra aprofitant la visita en el marc de la Cimera Iberoamericana.

Estabilització epidemiològica

Pel que fa a la resta de dades de l’actualització, Mas va informar que el Govern havia confirmat 27 nous positius en la malaltia les darreres 24 hores, és a dir, que el total d’infectats al Principat ascendia a 13.390. La xifra d’actius va oscil·lar a la baixa, amb un descens de nou persones en comparació amb el dia anterior, i situant-se en 327 casos. D’aquests, n’hi havia 10 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: set a planta i tres a l’UCI, dos d’ells sota ventilació mecànica. Per la seva banda, a la planta Covid del Cedre no hi havia cap pacient.

En relació amb les altes, se’n van concedir 36 més i ja sumaven 12.936. I, afortunadament, no es va haver de lamentar cap defunció i la xifra d’òbits es va mantenir en 127. Per últim, les aules afectades eren 36: 27 sota vigilància activa i nou en vigilància passiva.

Salut mental

Encara relacionat amb la pandèmia, dilluns el Govern presentarà detalladament el dispositiu d’atenció de salut mental específic per tractar trastorns sorgits amb la Covid. La secretària d’Estat va explicar que es tracta «d’un dels eixos fonamentals de treball del ministeri», a la vegada que també està immers en l’elaboració del Pla de Salut Mental i Addiccions, i que «en un mes o mes i mig pot veure la llum».

De fet, Mas va exposar que serà arran d’aquest programa que el departament podrà «dimensionar bé la cartera de salut mental» per tal de culminar la tercera línia de treball del ministeri: la conveniació de procediments que poden estar inclosos en la cartera de la CASS. «Treballem perquè pugui ser una realitat en un termini adequat», va dir. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT