PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La capital gaudirà 20 anys de dos espais a la zona de The Cloud

Majoria i oposició coincideixen que amb aquest acord es podrà dinamitzar el lloc

Per El Periòdic

Un instant de la sessió de Consell de Comú d’Andorra la Vella celebrada ahir.
Un instant de la sessió de Consell de Comú d’Andorra la Vella celebrada ahir. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

El Comú d’Andorra la Vella i Andorra Telecom han arribat a un acord a través del qual la companyia cedeix al comú l’ús de dues places públiques a la zona on s’havia de construir The Cloud i on ara es farà el nou edifici d’Andorra Telecom. D’aquesta manera, la corporació comunal podrà fer ús d’aquests espais públics i a canvi el comú cedeix a la companyia l’ús del subsòl, on s’ubicarà «un espai públic d’exposicions avantguardistes des del punt de vista tecnològic i digital», tal com va explicar la cònsol major, Conxita Marsol, durant la sessió del Consell de Comú celebrat ahir. Aquest conveni va comptar amb el suport de l’oposició, que va veure de bon ull que es conservin espais públics i que tiri endavant la construcció de la seu social d’Andorra Telecom. 

La cònsol major va explicar que l’edifici d’Andorra Telecom ocuparà l’espai central, on ara hi ha l’edifici de serveis de la parapública i que anirà més cap enrere, és a dir cap al carrer Sant Salvador, que no pas cap a la zona de l’avinguda Meritxell. Per això, es va mostrar molt satisfeta amb l’acord a què s’ha arribat «després de moltes reunions», ja que creu que «beneficia Andorra la Vella, Andorra Telecom i beneficia el comú». En aquest sentit, es va mostrar especialment satisfeta que es puguin conservar aquests dos espais públics i que es pugui mantenir la connexió amb la zona de Prada Ramon. Tal com es va esmentar a canvi de la cessió d’ús per 20 anys dels espais públics, el Comú d’Andorra la Vella cedeix a Andorra Telecom l’ús del subsòl, perquè es pugui construir aquest espai públic d’exposicions, que tal com va detallar Marsol ha de tenir l’entrada principal per l’avinguda Meritxell, amb la qual cosa, tot i que l’ocupació del subsòl afecta també els carrers Riberaygua i la Borda, gran part serà el de l’avinguda. A la sessió també es va destacar que la plaça de l’avinguda Meritxell farà uns 1.000 metres quadrats mentre que la de darrere en tindrà uns 1.800.

Des de l’oposició van votar favorablement a aquest conveni si bé van voler incidir en el fet que el 2019 semblava «que tot estava al sac i ben lligat» i finalment s’ha vist «que les coses no estaven tan clares». «Esperem i desitgem que es pugui dur a terme la construcció i que l’impacte que pugui tenir a aquesta part de la parròquia sigui beneficiós», van subratllar. En aquest sentit, tant majoria com oposició van valorar que ha de servir per dinamitzar la zona. «Pot ser un revulsiu», va assenyalar la consellera Dolors Carmona, i en el mateix sentit, Marsol va recordar l’important volum de persones que rep l’oficina comercial i que aquest «moviment pot ser beneficiós». Pel que fa als terminis, la cònsol va manifestar que ara és una cosa que depèn d’Andorra Telecom.

Partida per a la sala d’exposicions

En la sessió, també es va aprovar una transferència de crèdit de 620.000 euros per poder dur a terme les obres de construcció del centre d’art d’Andorra al Parc Central. Tal com va explicar el cònsol menor, David Astrié, els diners provenen de la partida del projecte de la plaça de la Rotonda, que ha pogut ser adjudicada per menys diners dels previstos. Marsol va subratllar que es vol que la reforma compleixi requisits d’eficiència energètica i que això també ha encarit els costos. També va remarcar, a preguntes de l’oposició, que el conveni amb el Govern encara no està tancat, però que hauria de ser per un termini curt per «no hipotecar» futures corporacions.

Arran d’aquest projecte, des de l’oposició es va criticar «el canvi en les regles de joc» que aplicarà a partir d’ara el comú, que ja no passarà per consell la convocatòria de concursos per a l’elaboració de projectes, sinó només l’adjudicació. El conseller Sergi González va destacar que l’ordinació del comú ho permet, però va remarcar que per una qüestió de «transparència» aquests acords haurien de continuar passant pel ple, ja que en cas contrari se’ls demana que aprovin temes dels quals no tenen informació. La cònsol major va justificar que el canvi respon a la voluntat d’agilitzar els processos, ja que d’aquesta manera els concursos s’aprovaran en junta de govern, que es reuneix cada setmana, i va incidir que per convocar aquests concursos no és necessari passar pel ple del comú. Des de l’oposició també van lamentar que el projecte de remodelació de la plaça de la Rotonda no estigui clar. «És una incògnita encara», va destacar Carmona, segons va informar l’ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT