PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS vol ampliar l’acord sobre les pensions a tota la societat

El grup vol involucrar a la CASS, sindicats, patronals i gent gran en un pacte d’estat

Per Marcos Bernat

El conseller general del grup parlamentari socialdemòcrata Jordi Font durant les declaracions al carrer.
El conseller general del grup parlamentari socialdemòcrata Jordi Font durant les declaracions al carrer. | PS

El grup socialdemòcrata (PS) vol ampliar el pacte d’estat per les pensions perquè participi un major sector de la població, com la Caixa Andorrana de Seguretat Social, els agents econòmics i socials (sindicats i associacions empresarials) i la Federació de la Gent Gran d’Andorra. Així ho va explicar ahir el conseller general Jordi Font, qui assegura que «estan d’acord amb el pacte per solucionar el problema de les pensions», però considera que «ha de ser més ampli». El partit va explicar que es tractaria d’un consens nacional sobre les mesures que cal implementar en el sistema públic de pensions de jubilació «per garantir el compliment dels seus compromisos i el calendari de la seva entrada en vigor».

Font va assegurar que el pacte d’estat presentat es queda curt. «Les pensions de la CASS no afecten només als polítics triats, ni a la durada d’aquesta legislatura. Creiem que cal fugir de l’aritmètica clàssica parlamentària de les majories. Aquest debat s’ha d’estendre a tots els àmbits de la societat», va apuntar el conseller.

D’altra banda, Font va aclarir que no es pot deixar fora a la gent jove, «que són els qui sofririen el problema en un futur». A més, va manifestar la seva preocupació davant la situació del fons de vellesa: «Avui dia equival a tres pressupostos de l’estat en general. Fins ara és suficient per poder pagar-ho, però en poc temps, les circumstàncies canviaran». En concret, els socialdemòcrates van assegurar que en el 2024 la situació es revertiria i que «en el 2038 s’acabaran les reserves».

El conseller va recalcar que no es tracta d’una qüestió política. «Ja sabem la manera d’operar en una comissió parlamentària, però això no s’ha de fer així», va explicar. Per tant, el grup polític proposa convocar una reunió amb tots els agents implicats per començar a treballar. En aquesta línia Font va recalcar la importància de «centrar aquest treball en les xifres, ja que tot gira entorn de les previsions de l’esgotament dels fons de reserva». Així, va incidir en què la pandèmia pot ser un agreujant de la situació. «Hi ha molta gent que està sota les condicions dels Ertos i per tant baixen les aportacions a la caixa de vellesa».

Quant als antecedents d’aquest debat originat entre els grups polítics per aportar solucions a la problemàtica, els socialdemòcrates van voler posar exemple de l’actual situació, que «s’està donant en diversos països occidentals, generant una gran tensió». En aquest sentit van explicar que un ciutadà recupera durant la jubilació 2,5 vegades l’import cotitzat, un fet que és «completament insostenible per al sistema actual».
Cal destacar que el PS també va recalcar que la preocupació del Consell s’evidencia per l’increment de les cotitzacions en la branca de jubilació: «S’ha evolucionat del 8% previst inicialment al 1.968 al 10% marcat per la Llei 17/2008 i al 12% amb la seva modificat del 24 de juliol del 2014». No obstant això, van aclarir que aquesta voluntat no és suficient. Per altra part, la posició política del partit es va presentar a través d’una esmena, que va ser signada pels set consellers socialdemòcrates. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT