Escaldes-Engordany
El comerç s’estalviarà un 22% de les comissions amb el límit de taxes
El projecte de llei incorporaria la regulació europea d’intercanvi màxim al 0,2% al dèbit i el 0,3% al crèdit
El Govern va aprovar ahir el Projecte de llei regulador de les taxes d’intercanvi aplicades a les operacions de pagament amb targeta, un text que pretén incoporar la regulació europea al respecte, que defineix unes taxes d’intercanvi màximes de 0,2% per les targetes de dèbit i del 0,3% per les de crèdit. Segons va detallar el ministre Portaveu, Eric Jover, els darrers anys s’ha observat un creixement progressiu de les taxes que s’apliquen a Andorra, i que de retruc, afecten les comissions que s’imposen als comerços.
Així, havent-se posat en contacte amb les entitats del país, el Ministeri de Finances ha elaborat un text amb el qual «podrem reduir les comissions als comerços un 22% per la utilització de targetes de pagament», una acció que permetrà «donar suport» a aquest col·lectiu. «És un gra de sorra més per mantenir la competitivitat del nostre sector comercial», va detallar Jover. En cas de ser aprovada pel Consell General, aquesta regulació es començaria a aplicar a partir de l’1 de novembre, per tal de donar un temps de marge als operadors per adequar els sistemes a les noves tarifes.
Marc Andorrà de Qualificacions
Un altre dels projectes de llei aprovats durant la darrera sessió del Consell de Ministres era en temàtica d’educació, i consistia en la creació del Marc Andorrà de Qualificacions (MAQ). Tal com va dir Jover respecte d’aquest text, es tracta d’un instrument normatiu elaborat amb la voluntat de: promoure l’aprenentatge de forma continuada; millorar la comparabilitat amb els estudis estrangers; o estructurar els nivells educatius del país, entre d’altres. D’aquesta manera, es facilitaran els ponts perquè els estudiants andorrans puguin optar a més mobilitat i tinguin més facilitat per homologar els seus estudis a la resta de països del marc europeu.
Així mateix, segons el ministre, la llei permetrà desenvolupar altres legislacions al respecte.
Un altre dels acords de la sessió que tenen a veure amb l’activitat parlamentària és la tramitació amb caràcter d’urgència i no d’extrema urgència, com s’havia plantejat inicialment, de la modificació del Projecte de Llei de modificació del Codi de l’Administració i de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (Logtu), i que ha de permetre dotar de la màxima seguretat jurídica el projecte per l’establiment d’un Centre de Recerca en Immunologia a Ordino. El canvi es va acordar amb els grups parlamentaris per deixar-los més temps per analitzar i poder fer esmenes als textos. La votació es farà el 20 de maig.
Per últim, el Govern també va emetre un criteri favorable a la Proposició de llei qualificada del règim electoral i del referèndum que va ser tombat la setmana passada per l’abstenció de Terceravia. Així, l’Executiu reconeix que la legislació permetrà reforçar la garantia de l’autonomia de l’exercici de vot per part de les persones amb discapacitat.