PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El pla psicològic per la Covid atendrà 700 pacients a 12 euros la sessió

El Govern dotarà el dispositiu amb una partida de 225.000 euros i s’adreçarà a tota la població

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la seva compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la seva compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern està acabant d’enllestir el conveni amb els professionals de la psicologia per a la posada en marxa del dispositiu de salut mental per tractar els pacients amb patologies originades fruit de la pandèmia del coronavirus. Així ho va detallar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ja havia avançat la voluntat d’activar aquest servei durant una compareixença davant la Comissió Legislativa de Sanitat fa un mes. 

D’aquesta manera, i a l’espera de la presentació oficial, el ministre va compartir els elements que regiran el pla i que van ser publicats ahir al BOPA. Segons Benazet, el Govern ha previst una partida de 225.000 euros per cobrir el 65% del preu de cada sessió als usuaris, que s’ha quantificat en 36 euros. És a dir, que la persona només haurà de pagar 12,6 euros per ser atès. Així mateix, es limitarà a vuit les sessions disponibles.

D’altra banda, i malgrat que el titular de Salut va reconèixer que «és difícil quantificar l’impacte», va indicar que s’ha pensat en atendre unes 700 persones, tot i que aquesta xifra podria arribar a créixer segons la demanda. «Sabem que la pandèmia ha fet diversos problemes a la salut de les persones i que hem viscut situacions en les quals la salut mental ha anat a pitjor», va apuntar Benazet, que també va detallar que el dispositiu està pensat per atendre a tota la població, des d’adolescents fins a la gent gran. Pròximament, l’Executiu oferirà una roda de premsa específica per parlar d’aquest pla.

Baixa la pressió epidemiològica

Pel que fa a l’actualització sanitària, el ministre va informar que la darrera jornada s’havien detectat 24 nous positius, elevant el total a 13.340. Els actius van reduir-se de forma notable en 42 casos fins als 329, gràcies a les 66 noves altes confirmades –12.884–. Pel que fa als pacients a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ahir hi havia 13 ingressats: 11 a planta i dos a l’UCI, un d’ells sota ventilació mecànica. I, afortunadament, no es va haver de lamentar cap defunció i la xifra d’òbits es va mantenir en les 127.

Aquesta tendència epidemiològica a la baixa va propiciar que tots els indicadors de risc se situessin a nivell dos o u, i per això, el Govern va aprovar ahir l’alleugeriment de les mesures als centres sociosanitaris i les cases pairals. Pels primers, es va decidir eliminar les limitacions del nombre de sortides dels usuaris ja immunitzats, si bé s’hauran de fer un test d’antígens en tornar i les seves famílies també se n’hauran de fer un per anar-los a recollir. Els cribratges periòdics es passaran a fer mensualment i es flexibilitzarà l’ús de la mascareta a l’interior i en els moments de trobada amb els grups de convivència que s’han establert. I pel que fa a les cases pairals, també s’amplien a mensuals els cribratges i es permetran fins a sis comensals per taula. 

Així mateix, pel que fa al relaxament de les mesures de la restauració, Benazet va avançar que el dimecres vinent es tornaran a actualitzar, i que de fet, aquesta és la temporalitat que vol prendre el Govern de cara a fer canvis importants en les restriccions. 

Nou paradigma de cribratge

En relació amb la campanya de vacunació, avui es recuperarà l’activitat intensa a la plaça dels Braus gràcies a les 5.850 dosis de Pfizer enviades des d’Espanya. El titular de Salut va especificar que s’ha reorganitzat la vacunació –segons va explicar el dilluns, es volen prioritzar els discapacitats auditius i visuals–, però se seguirà l’ordre per edat. Així, el ministre va detallar que s’havien citat persones de fins a 43 anys, tot i que es podria arribar a vacunar persones de fins a 40 anys. Cal tenir en compte que, segons va detallar el titular de Salut preguntat per la premsa, ja s’han tingut en compte algunes situacions de persones que, per motius justificats, han de viatjar i han estat vacunats. Seria el cas de cooperants d’ONG o esportistes que competeixen en l’àmbit internacional.

En aquest sentit, Benazet també va avançar que l’Executiu està treballant a canviar l’estratègia de cribratge al Principat, per tal d’anar a un model que faciliti els tests d’automostra. «Vam ser els primers d’utilitzar els tests d’autoconsum», va recordar el titular de Salut.

PUBLICITAT
PUBLICITAT