PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet defensa el projecte de Grifols i diu que no suposa perill

Montaner fa arribar els seus dubtes al voltant del futur laboratori mitjançant una pregunta escrita

Per Lídia López

Imatge digital d’un dels espais pensats al projecte del Centre de Recerca Immunològica de Grifols a Ordino.
Imatge digital d’un dels espais pensats al projecte del Centre de Recerca Immunològica de Grifols a Ordino. | Govern d\'Andorra

«Ni a Grifols ni a nosaltres se’ns hagués ocorregut posar qualsevol centre de recerca que pogués comportar perill». Així de contundent es va expressar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença per actualitzar les dades sanitàries i preguntat per la premsa al voltant de les diverses veus que s’havien aixecat al país alertant dels dubtes i els perills per l’establiment a Ordino d’un centre de recerca en immunologia de la mà de la multinacional catalana. El ministre va assegurar que «la inversió de Grifols a Ordino amb aquest centre de recerca és molt important», perquè «obre el sector del coneixement, la recerca i la biotecnologia en un país que està molt necessitat de diversificar l’economia», i també pel fet que «donarà visibilitat en diferents aspectes a Andorra mitjançant una entitat de prestigi». Per aquest motiu, el ministre va titllar «d’articles de dubtosa intenció i qualitat» els textos publicats els darrers dies assenyalant el projecte, que cal recordar que preveu la posada en marxa d’un centre de recerca en immunologia en un espai de 6.000 metres quadrats al Prat de la Farga de Casa Rossell.

D’aquesta manera, segons va detallar el titular de Salut, el laboratori tindrà un nivell de seguretat 3, i desenvoluparà una activitat «absolutament homologada», com es fa en altres centres on es desenvolupa recerca arreu d’Europa, destacant que requereix «molta seguretat» i per això «no reverteix cap perill per a la ciutadania del país», a banda que «no es farà cap recerca que no segueixi la seguretat més estricta». I, recordant que el Principat està en tràmits de signar l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, va etzibar: «Com se’ns podria ocórrer fer alguna cosa a Andorra que no es pogués fer a Europa?».

En aquest sentit, Benazet va reiterar el que ja va avançar a EL PERIÒDIC, i és que al centre es desenvoluparan tres línies d’investigació: trastorns de la immunitat propis, tractaments immunològics pel càncer i la cura d’infeccions en què els antivirals no siguin efectius. D’altra banda, el ministre també va confirmar que «no és un laboratori de virologia», i que com a molt, es podrà treballar amb gèrmens en ocasions concretes que la recerca ho requereixi, però sempre amb absoluta seguretat. En definitiva, el ministre va creure que «l’anunci és una gran notícia que obre el camí a Andorra i atraurà altres inversions al respecte», augurant que «altres entitats del món de la biotecnologia es voldran instal·lar aquí». 

Montaner pregunta

Ahir, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, va entrar una pregunta i una demanda d’informació al Ministeri de Salut per demanar precisament sobre les activitats que es desenvoluparan al laboratori i el nivell de bioseguretat que comptarà el futur centre de recerca. Hores abans d’entrar la petició, la consellera ja va anunciar a les xarxes socials la seva intenció de formular les qüestions apuntant que «hi ha laboratoris que presenten un alt nivell de risc per la població», i reconeixent que «és un tema que em preocupa». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT