PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’hospital torna a permetre visites als ingressats en hores concretes

Salut detecta 34 casos nous i Mas assegura que els petits repunts corresponen a la «fluctuació habitual»

Per Lídia López

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la seva compareixença d’ahir.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la seva compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

Els ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell podran tornar a rebre visites. Així ho va confirmar ahir el mateix centre, que també va detallar les condicions per al desenvolupament d’aquestes. D’una banda, l’hospital ha establert dues franges horàries al dia en les quals es podran dur a terme les visites, que són de dilluns a diumenge: de 12.00 a 15.00 hores, i de 18.00 a 21.00 hores. L’acompanyant haurà d’utilitzar la mascareta durant tota l’estada, i de moment, només podrà ser una única persona, i sempre la mateixa, la que faci les visites. Aquesta novetat també va ser confirmada per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que va recordar que correspon a les direccions dels centres regular les visites.

Entrant al detall de l’actualització epidemiològica, Mas va informar que s’havien detectat 34 nous positius en coronavirus, elevant el total d’infectats a Andorra a 13.232 casos. Així mateix, també es van concedir 34 altes –ja sumen 12.684–, i per aquest motiu, la xifra d’actius es va mantenir respecte del dijous: 423 persones. D’aquestes, hi havia 15 ingressats al centre hospitalari, és a dir, dos pacients menys que el dia anterior: nou a planta i sis a l’UCI, cinc d’ells sota ventilació mecànica.  D’altra banda, el nombre d’òbits va restar en 125; i sobre la població escolar, hi havia 38 aules en vigilància activa –13 de total i 25 de parcial–, i 23 classes sota vigilància passiva. 

I, preguntada per la premsa sobre els repunts puntuals dels nous positius –especialment després que el dijous es confirmessin 50 casos–, la secretària d’Estat va detallar que aquests fenòmens «no tenen cap explicació, en el sentit que no hi ha hagut cap succés en concret». En definitiva, que la diferència rau en la «fluctuació habitual» de les dades, i que, de fet, això ho confirma la Ro de 0,89.

Esperant més vacunes

Seguint l’actualització, Mas també va explicar que el total de dosis administrades era de 28.881, les últimes 21 vaccinades la jornada anterior. Exactament, d’aquestes vacunes, 24.182 eren primeres dosis i 4.699 ja tenien ambdós vaccins. Aprofitant l’ocasió, la secretària d’Estat va tornar a fer «una crida a la població que vol rebre el vaccí a inscriure’s a la plataforma», condició indispensable per accedir al Pla de vacunació, i va celebrar que s’havia superat la barrera dels 40.000 inscrits.

En qualsevol cas, el Principat està a l’espera de rebre més vacunes, si bé no té cap data a l’horitzó, ni de les provinents de França o Espanya, ni tampoc les promeses durant la Cimera Iberoamericana per Portugal, sobre les quals Mas va apuntar que els ministeris d’Afers Exteriors i Salut estan treballant perquè arribin «com més aviat millor». Sigui com sigui, la secretària va declarar que «desitgem que a principis de maig arribin aquests vaccins».

Cal recordar que l’avenç de la vacunació ha ajudat a tenir una certa estabilitat de la pandèmia, i en conseqüència, l’alleugeriment de les mesures decretat durant el darrer Consell de Ministres. En aquest sentit, Mas va respondre a les crítiques de la restauració, i més concretament dels bars, de no haver ampliat l’horari fins a les 21.00 hores, indicant que «de forma progressiva i en funció de la situació, es van relaxant les mesures», i va considerar que «aquesta setmana s’ha fet un pas endavant important». D’aquesta manera, va demanar paciència a la ciutadania pel fet que «més endavant, es tornarà a avaluar la possibilitat de flexibilitzar-les segons la situació epidemiològica».

Un altre aspecte que es va actualitzar va ser la possibilitat de realitzar esdeveniments culturals o esportius amb un aforament interior al 50% si es fa un cribratge previ, si bé Mas va assegurar que encara no s’havia rebut cap demanda en aquest sentit, però esperava que «podrà tenir una bona acollida en les entitats que organitzen aquestes activitats». Per últim, Mas va confirmar que el Govern està treballant en el decret per incloure l’obligatorietat de la quarantena i presentar una PCR o TMA negativa per accedir al país de totes les persones provinents de l’Índia, igualant-ho a Brasil i Sud Àfrica.

Catalunya escura al dia 9

Al territori veí del sud, el Procicat va anunciar ahir l’allargament del gruix de les mesures vigents fins al 9 de maig, coincidint amb el final de l’estat d’alarma a Espanya. Serà aleshores quan s’activarà un nou decret que contemplarà, entre d’altres, la reobertura de la restauració, tant a l’interior com a l’exterior, fins a les 23.00 hores, és a dir, recuperant el servei de sopar. També podran tornar a obrir parcs d’atraccions i fires amb un aforament del 30%. Així mateix, la Generalitat encara està pensant què fer respecte del toc de queda.

PUBLICITAT
PUBLICITAT