PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ordino celebra l’aterrada del centre de recerca a la parròquia

El comú tanca els comptes del 2020 amb un dèficit de 623.000 euros i 11,6 milions d’endeutament

Per Lídia López

Imatge virtual de l'exterior del futur Centre d’Investigació Immunològica.
Imatge virtual de l'exterior del futur Centre d’Investigació Immunològica. | Govern d\'Andorra

El Comú d’Ordino està satisfet per l’anunci de l’acord entre el Govern i la multinacional Grifols d’establir un centre de recerca en immunologia a la parròquia. Majoria i oposició van coincidir en valorar positivament el projecte, a propòsit del punt afegit a l’ordre del dia del Consell de Comú celebrat ahir, a proposta de la consellera de Movem Ordino, Sandra Tudó. 

«Fem una valoració positiva del projecte. Que una multinacional d’aquest tipus decideixi fer un centre de recerca és una forma important per diversificar l’economia», va reconèixer el cònsol major, Josep Àngel Mortés, que va sentenciar que «ens hem de felicitar tots per aquest projecte». Per això, el cònsol ja va avançar que «facilitarem tot el que ens sigui possible des del comú perquè el projecte arribi a bon port».

En una línia similar, el conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, va declarar que «la vinguda de Grifols a Andorra és una bona notícia», i va anunciar que «des de l’oposició, procurarem que les instal·lacions i els edificis siguin tan coherents com sigui possible amb l’entorn». Per la seva banda, Tudó va explicar que «ens alegrem que Grifols hagi triat venir a Andorra, i encara més a Ordino», i va assegurar que «donarem el nostre suport perquè tiri endavant» però va demanar a la majoria que, per donar cabuda a aquests de projectes, cal «fer un estudi a llarg termini de les nostres instal·lacions», per exemple, de les infraestructures d’abastiment d’aigua. Una acció que el cònsol va indicar que ja s’havia previst, i la corporació actualitzarà l’estudi del 2018 de consum d’aigua per «poder prioritzar les actuacions necessàries».

83% del pressupost liquidat

Entrant al detall de la resta de punts tractats en la sessió, el més destacat va ser l’aprovació de la memòria de comptes anuals de la corporació per l’exercici 2020. La consellera de Finances, Maria del Mar Coma, va resumir el resultat de l’informe exposant que s’havien registrat uns ingressos per valor de 12.336.829 euros i unes despeses de 12.959.753, és a dir, que suposava un dèficit de 622.924 euros. Així, la majoria va recordar que en aquest resultat s’hi reflecteixen els imprevistos per fer front a la pandèmia, com per exemple, l’aportació de 800.000 euros al fons solidari del Govern.

En aquest sentit, les despeses finals corresponien al 82,95% del pressupostat, és a dir, que el 2020 es van liquidar gairebé 3,5 milions en inversions reals, entre les quals Coma va posar en relleu: la reforma de l’edifici del CEO (2,1 milions); la remodelació de la Casa de la Muntanya (270.932 euros); el condicionament de les voravies del Coll d’Ordino (126.059 euros); o la inversió en aparcaments horitzontals (187.580 euros).

Pel que fa als ingressos, es va produir una variació a l’alça del 10,93%, especialment marcada pel creixement de la facturació dels impostos directes de la construcció, que van créixer més d’un 230% . Aquest increment responia en especial a les obres del residencial de luxe del Coll d’Ordino, tal com va recordar la consellera. Això es contraposava a altres caigudes com la del 15% de l’impost de radicació dels comerços, o del 15,78% de taxes de serveis que, per decret, es van haver de suspendre. Per últim, l’endeutament a final de 2020 se situava en 11,6 milions d’euros, que sumats al de les societats participades pel comú creixien als 13 milions, si bé, el sostre d’endeutament estava al 115% 

Sigui com sigui, aquests comptes es van aprovar amb el vot en contra de X’Ordino i l’abstenció de Movem Ordino. D’una banda, Dolsa va criticar la partida del CEO, indicant que «per coherència, la meva obligació és votar que no». I igualment, Tudó va reclamar que «la despesa corrent segueix augmentant i caldria fer un estudi per mirar de reconduir-la». Així mateix, durant el desenvolupament de la sessió, ambdós consellers de l’oposició van criticar les despeses aprovades en les darreres juntes de Govern: els últims pagaments de Nadal, com va reiterar Tudó; i els nous processos de selecció de personal per part de Dolsa, reclamant que «cada cop tenim més personal i això fa que tinguem menys pressupost per invertir». Al voltant de la darrera crítica, Mortés va afirmar que «es contracta el personal que realment es necessita, ni més ni menys».

PUBLICITAT
PUBLICITAT