PUBLICITAT

Filloy referma el compromís de l'Executiu amb la defensa dels drets de les persones amb discapacitat

Conferència telemàtica per commemorar el Dia nacional del conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat

Per El Periòdic

El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, durant la conferència.
El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, durant la conferència. | SFGA

El Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha organitzat aquest dimarts una conferència telemàtica per commemorar el Dia nacional del conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, que es va celebrar per primera vegada l’any passat. La xerrada, que ha comptat amb un intèrpret de llengua de signes i subtitulació simultània, ha tingut més d'un centenar d’assistents, d'entre els quals hi havia membres de l'Organització Iberoamericana de Seguretat Social. Filloy ha obert la xerrada refermant “el compromís que tenim com a societat en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat, tant des de la societat civil com des de les institucions”.

El ministre també ha posat en relleu que, segons les dades estadístiques d’Andorra, hi ha una majoria de dones amb un grau de menyscabament reconegut per la Comissió Nacional de Valoració (Conava), concretament un 52% en front d'un 48% d’homes. De fet, ha afirmat que "l’apoderament de les dones tant en el seu rol diari com en el paper que desenvolupen en la societat ha de ser un factor clau pel qual s’ha de seguir treballant conjuntament, entre les administracions públiques i les entitats cíviques i sense ànim de lucre del nostre país i d’arreu”.

Precisament, el ministre ha assenyalat que les accions de l’executiu per evitar la discriminació vers les dones i les nenes, i en especial les dones i nenes amb discapacitat, es materialitzen en promoure legislacions i regular normativament alguns aspectes, com ara la Llei per a la igualtat de tracte i no-discriminació, amb mesures que afecten el sector públic i privat. En aquest sentit, el Govern va signar el 2007 el Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides i el va ratificar el 2014 amb la voluntat de reforçar la qualitat de vida d’aquestes persones. Entre els principis d’aquest compromís internacional en destaca la igualtat d’oportunitats, la no discriminació o el respecte a la privacitat.

A més, el text fa èmfasi en el dret de les persones amb discapacitat a la seva autonomia de vida i a la seva inclusió en la societat, passant d’un enfocament en què aquestes persones són tractades com a subjectes d’un tractament mèdic i protecció social a un model en què desenvolupen un paper actiu en les decisions que influeixen en la seva vida i estan capacitades per reivindicar els seus drets.

Aquest dimarts, sota el títol ‘Dona i discapacitat’, la conferència ha posat en relleu la perspectiva de gènere en l’àmbit de la discapacitat i ha anat a càrrec d’Ana Peláez, vicepresidenta de la Fundació CERMI Mujeres i representant espanyola al Fòrum Europeu de la Discapacitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT