PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut detecta 35 nous casos però els actius baixen a 436

Benazet reitera la seguretat d’AstraZeneca davant els dubtes de Montaner

Per El Periòdic

Imatge de jornades anteriors al centre de vacunació.
Imatge de jornades anteriors al centre de vacunació. | SFGA / JAVILADOT

El Govern va informar ahir de 35 nous positius detectats al Principat les darreres 24 hores i que eleven el total d’infectats per la Covid-19 a 13.121 persones. No obstant això, la concessió de 42 altes més, de les 12.561 registrades, van permetre que el nombre de casos actius disminuís lleugerament. En concret, ahir se situava en 436, dels quals 15 estaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: sis a planta i nou a l’UCI, de les quals sis requerien ventilació mecànica.

Seguint l’actualització epidemiològica, i pel que fa al Pla de vacunació, l’Administració va comunicar que la darrera jornada es van administrar 44 dosis més, per tant, ja s’havien inoculat 28.457 vaccins a Andorra. I per últim, sobre la població escolar, el Govern havia comptabilitzat 42 aules sota vigilància activa, 19 de total i 23 de parcial, i 23 classes més restaven en règim de vigilància passiva.

Confiança en AstraZeneca

D’altra banda, ahir el Butlletí del Consell General va recollir la resposta del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la pregunta feta per la consellera no adscrita, Carine Montaner, sobre l’ús de les vacunes AstraZeneca al Principat i els riscos de patir accidents trombòtics associats als vaccins. Així, Benazet va recordar que després d’aturar-ne l’administració temporalment i per precaució, el Govern va aprovar prosseguir amb la vacunació d’aquest fàrmac després de les valoracions favorables dels organismes internacionals.

El ministre va recordar que el 7 d’abril, l’EMA va emetre una nota on es posava en relleu que podien aparèixer, molt rarament, episodis de trombosi, i va concloure que «un possible mecanisme que podria explicar aquestes reaccions adverses seria de tipus immunològic». De fet, al text, el titular de Salut recorda que en aquella data, només s’havien detactat 18 traspassos entre els 25 milions de persones vacunades amb el vaccí d’Oxford.

Per aquest motiu, Benazet dona múltiples exemples al voltant de la seguretat d’aquesta vacuna, posant de manifest que hi ha «un risc entre vuit i 10 vegades més alt de patir un episodi de trombosi venosa cerebral a conseqüència de la malaltia de la Covid-19 que a conseqüència de l’administració de la vacuna». També citava un estudi de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària on s’afirma que el risc de patir trombosi amb la vacuna d’AstraZeneca és del 0,0006%, i ho compara amb el de les persones fumadores (0,28%), les dones que prenen anticonceptius orals (0,13%), els trajectes llargs d’avió (12%) i les dones en teràpia hormonal per la menopausa (0,06%).

PUBLICITAT
PUBLICITAT