PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Hotels i bars, a favor d’alleugerir les restriccions de la restauració

Pujol aposta per eliminar la limitació de nuclis de convivència i Medina per allargar l’horari dels bars

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’una terrassa de bar tancada en un període de mesures més estrictes en la restauració.
Imatge d’arxiu d’una terrassa de bar tancada en un període de mesures més estrictes en la restauració. | El Periòdic

Tant la Unió de Bars com la Unió Hotelera (UHA) estan a favor que l’Executiu mogui fitxa pel que fa a les mesures de prevenció per la pandèmia, i en concret, amb les restriccions del servei de restauració. Ambdues entitats coincideixen que la situació epidemiològica és prou estable des de fa diverses setmanes, i són partidàries de fer modificacions d’aspectes com les hores d’activitat o les persones que poden compartir taula en aquests establiments, especialment després de les declaracions en aquesta línia de la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, el dilluns.

D’una banda, l’UHA va apel·lar directament al Ministeri de Salut, mitjançant el comunicat de premsa sobre l’ocupació hotelera del cap de setmana, per demanar-li «des de ja» el relaxament de les normes pel sector. Tal com va explicar a EL PERIÒDIC el seu director, Jordi Pujol, hi hauria dos aspectes principals a millorar: igualar els horaris i ampliar pas a pas els comensals a taula, passant de quatre a sis i eliminant la restricció dels grups convivents. «Fa temps que les coses van millor i aquí seguim igual. Venen temps que cal treballar tot el que no hem fet fins a la data», va compartir Pujol.

Així mateix, el portaveu de la Unió de Bars, Francesc Medina, va coincidir amb l’exposat per l’UHA envers l’ampliació de l’horari, explicant que «no demanem tancar a les 00.00 de la nit, sinó que es vagi obrint a poc a poc», a la vegada que va apuntar que «el que busquem des de fa dos mesos és ampliar l’horari dels bars fins a les 21.00 hores per poder fer la connexió amb el restaurant». Sigui com sigui, el portaveu va assegurar que des de l’entitat «intentem ser prudents, perquè com és clar i sempre hem dit, les mesures les marca la Covid, no nosaltres ni el Govern», i va mostrar-se partidari de, per ara, no modificar les restriccions pel que fa al nombre de persones per taula, indicant que es tracta d’una qüestió «molt més sanitària». En definitiva, Medina va explicar que «demanem tenir més temps de facturació» perquè és «el que ens costa més de justificar; com hem dit altres vegades: és que la Covid només treballa unes hores?». A més, va lamentar que «a vegades sembla que fins que no parles, les coses no empenyen», sobre totes les demandes que han fet fins que no s’ha obert la porta a canviar de criteri.

Distintiu de seguretat

En aquest sentit, la Unió de Bars segueix defensant la posada en marxa d’un distintiu que certifiqui que els establiments compleixen la normativa de seguretat per la Covid-19, que ja havien avançat. Una eina que també es podria regular com a forma de donar més informació sobre les normes als clients, especialment els turistes, que segons el representant de l’ens, a vegades venen «amb l’alegria de ser a Andorra, de poder fer més coses que a casa seva, i no estar gaire informat de les obligacions d’aquí».

Per això, l’entitat ha treballat amb totes empreses de prevenció i de salut del país, ha parlat amb l’UHA, i ara ho vol presentar als tècnics del Govern. 

L’ocupació hotelera s’enfila al 43% el cap de setmana

Segons va informar ahir la Unió Hotelera (UHA), l’ocupació definitiva que van registrar els establiments hotelers associats oberts –un total de 18– l’últim cap de setmana va ser del 43,19%. Aquesta xifra va créixer notablement respecte de la previsió feta el divendres, que va marcar un 29,70%, i també sobre la dada assolida el cap de setmana passat, 16 i 17 d’abril, que va ser del 28,13%. D’aquesta manera, segons van explicar des de la mateixa UHA, mitjançant un comunicat de premsa, aquest increment respecte de les previsions inicials es correspon novament a reserves d’última hora i pels excursionistes. No obstant això, l’entitat va remarcar que l’ocupació mitjana acumulada al llarg de la darrera setmana va ser de només el 25,92%, és a dir, que es compleix la situació habitual en les temporades baixes com l’actual: «ocupacions molt fluixes entre setmana que augmenten els caps de setmana». En definitiva, l’UHA va destacar que les dades demostren una «lleugera tendència a l’alça els caps de setmana», i va creure que «serà la dinàmica durant els caps de setmana vinents, a l’espera de l’arribada de l’estiu».

PUBLICITAT
PUBLICITAT