PUBLICITAT

Les eleccions per renovar la junta de la CEA, el 31 de gener

  • Tot apunta a una única candidatura encapçalada novament per Altimir
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La presentació de la junta directiva de la CEA, el 31 de gener del 2007, amb Xavier Altimir al capdvant. Foto: EDUARD COMELLAS

la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ho té tot pràcticament a punt per celebrar les eleccions per a renovar els càrrecs de la junta directiva, que se celebraran el pròxim dilluns 31 de gener. Falta encara, però, un dels punts més importants, saber qui acompanyarà a l'actual president de la CEA, Xavier Altimir, en aquest nou mandat, una incògnita que no s'acabarà de resoldre fins el 19 de gener, quan hi ha convocada l'última junta amb l'actual directiva, tal i com va confirmar el líder de la patronal.

En qualsevol cas, Altimir ja va manifestar durant la presentació de Sílvia Gavarre com a nova directora de la CEA –ocupant el lloc que havia deixat de Mònica Codina– que la intenció era aconseguir un grup en una gran part continuista però també amb alguns canvis. La previsió de la CEA és fer pública la llista després de la junta del dia 19, mentre que el límit per a la presentació de candidatures és el divendres 21, tal i com va afirmar Gavarre.

La directora de la CEA va explicar que aquests terminis segueixen els estatuts de la confederació i que, 48 hores després d'aquesta finalització del termini per a presentar candidatures, es convocarà una junta directiva extraordinària per designar la mesa electoral. A partir d'aquí, si hi ha només una candidatura, en la reunió del 24 es podria proclamar la mesa electoral i al temps donar llum verd a la nova junta.

IMPULS EN UN MOMENT CLAU / Altimir va justificar la seva presentació argumentant que amb l'actual crisi econòmica «no és moment d'abandonar res, sinó d'empènyer més que mai». De fet, segons va dir, la CEA «és molt jove» i només fa cinc anys que existeix, cosa que ha comportat que les línies plantejades actualment tinguin una projecció «com a mínim de quatre anys més».

Després de la celebració de les primeres eleccions, de la Junta Directiva de la CEA, l'única candidatura presentada i encapçalada per Altimir, va ser ratificada per unanimitat per la majoria dels afiliats. En aquell moment, la línia que la confederació va presentar va ser de continuisme i, en aquest sentit, es va proposar treballar amb les lleis econòmiques i participant de manera «directa» en el Projecte d'actuacions d'Andorra 2020. Ara el panorama és diferent, i en aquest cas, amb la reforma de la imposició directa ja aprovada al Consell General i l'IVA també avalat per la CEA, els esforços aniran de ben seguir per la vessant de les dues proposicions de llei pactades entre PS i ApC: la nova Llei Sindical i la reforma del Codi de relacions laborals.

En aquest sentit, la postura d'oposició ferma va quedar clara amb la conferència realitzada pel director de Relacions Laborals i Polítiques Socials de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec), José Hallado, que va afirmar que els textos «van més enllà en molts aspectes que a Catalunya, amb molta més tradició sindical, s'ha trigat 15 anys en regular», topant amb la postura dels socialdemòcrates, que van justificar la necessitat dels textos en un panorama on hi ha molt camí a recórrer.

PERSPECTIVES DEL DEBAT SINDICAL / Precisament en aquest últim punt, i després de la conferència d'Hallado, en què els empresaris van reivindicar la necessitat de fer «pressió» en un moment en què els textos encara no han estat aprovats al Parlament, el primer secretari del PS, Ferran Goya, va trencar una llança en favor de la reforma. Mentre que des de la Pimec s'havia criticat el mínim de 50 treballadors en una empresa per a l'elecció de representants sindicals, «quan a Catalunya calen 150», Goya va justificar que en el cas d'Andorra «sí que s'ha de reduir el tamany fins el nombre de 50» per tal d'ajustar-se a «la realitat del país». L'objectiu, segons el dirigent del PS, és situar el Principat en uns nivells sindicals més ajustats a la dinàmica europea i trencar amb l'actual «desequilibri»,

Així, i amb els textos en fase d'esmenat fins el març, l'anunci d'anticipades i després que la sessió en què van ser tractats es perllongués un dia i que ApC demanés més temps per escoltar els agents, és probable que la CEA, ja amb la nova junta, aconsegueixi veure frenada aquesta reforma durant l'any que tot just acaba de començar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT