PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les conclusions sobre el futur del país estaran enllestides a l’estiu

El projecte que uneix a Consell, Govern i comuns costarà 90.000 euros a repartir entre experts i màrqueting

Per Victoria Gómez Pérez

Imatge d'arxiu del Consell General.
Imatge d'arxiu del Consell General. | Demòcrates

Consell General, Govern i comuns han unit esforços en el projecte Andorra: reptes de futur amb la voluntat de proposar i trobar solucions als principals problemes del país a 25 anys vista. Es preveu que entre el 22 i el 23 de juny d’enguany es presentin les conclusions generals, tot i que com va recordar la síndica general i també presidenta de l’òrgan rector, Roser Suñé, «la nostra intenció és analitzar la geopolítica i que els experts ens aportin solucions per després discutir entre nosaltres i que cada institució ho apliqui si ho considera convenient. No pretenem aplicar conclusions l’any que ve, sinó a més llarg termini». A banda de les tres institucions amb capacitat legislativa i executiva, també hi participaran altres organismes públics o actors socials, com el raonador del ciutadà, FEDA,  Andorra Telecom o Andorra Turisme, i la ciutadania que ho desitgi. 

Per aconseguir el full de ruta s’han preparat cinc espais de reflexió que inclouen les relacions internacionals i el desenclavament físic; les administracions públiques; la transició energètica, el medi ambient i el canvi climàtic; la diversificació i la transformació econòmica i la salut, el benestar i la solidaritat. A més, es tractarà de manera transversal la seguretat, la justícia i l’educació en cada espai que constarà de quatre sessions i que es podran seguir en streaming a través de la plataforma web visc.ad. Tot plegat, tindrà un cost de 90.000 euros a repartir entre els experts nacionals i internacionals (20 i 20 de cada banda) que intervinguin i despeses de publicitat i màrqueting.

 

Màxima representació

La iniciativa compta amb responsables de tots els partits polítics amb representació parlamentària (el Consell General va a càrrec de Roser Suñé i Susanna Vela, el Govern dels ministres Jordi Torres i Jordi Gallardo i els comuns del cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, i el cònsol menor d’Encamp, Jean Michel Rascagnères), perquè tal com va explicar Torres «volem que hi hagi la màxima representativitat, sense connotacions partidistes, ja que la prioritat no és fer de les conclusions lleis, sinó que cadascú s’ho faci seu» per encarar el futur del Principat. «És una gran satisfacció veure que hem aconseguit unir-nos sense mirar el color polític en una cosa que tindrà una repercussió tan important si ho sabem portar fins al final», va afegir Rascagnères. 

Malgrat això, Vela, presidenta del Partit Socialdemòcrata, sí que va reconèixer que, encara que es tracta de posar totes les propostes damunt la taula, és possible que algunes d’elles s’acabin convertint en polítiques públiques o formin part d’un programa electoral. 

 

Analitzar el problema

Així, la primera sessió arrenca avui a les 15.30 hores al Centre Cultural i de Congressos Lauredià i es dedicarà a contextualitzar les problemàtiques vinculades a les relacions internacionals i el desenclavament físic del país. Tot i que Suñé no va fer referència explícita a cap possible solució, sí que va admetre que «és evident» els temes que es proposaran, en al·lusió a la construcció o no d’un aeroport. 

Com a experts, hi intervindran Pere Vilanova, de la Universitat de Barcelona; Emmanuel Comte, de la Barcelona Centre for International Affairs, i Francesc Robusté, de la Universitat Politècnica de Catalunya. Amb el que s’extregui de la discusió d’avui, l’11 de maig s’identificaran les problemàtiques, el 25 de maig s’exploraran les solucions i el 8 de juny es presentaran les conclusions de la primera fase d’Andorra: reptes de futur. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT