PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La hipotètica llei de tributació mínima «no afectaria Andorra»

La normativa aniria dirigida a les multinacionals i per això la fiscalitat al Principat no hauria de canviar

Per El Periòdic

L’oficina de l’Administració Tributària del Govern.
L’oficina de l’Administració Tributària del Govern. | TONY LARA

Andorra se situa en el punt de mira a causa de la possible llei fiscal que pretén aplicar l’administració Biden des dels Estats Units. Es tracta d’una normativa que imposaria una tributació mínima, un aspecte pel qual el Principat ha estat qüestionat en diverses ocasions per diferents països europeus. Tot i això, els efectes d’aquesta «no afectarien al país», segons va afirmar a EL PERIÒDIC el vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris, advocat i professor de l’UdA en fiscalitat, Marc Vilallonga. «Els papers que es poden llegir sobre aquesta proposta, parlen d’empreses multinacionals, i a Andorra no n’hi ha», va apuntar l’expert.

La celebració de la Cimera Iberoamericana i la trobada entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el president d’Espanya, Pedro Sánchez, va obrir de nou el tema fiscal entre tots dos països. En aquest sentit, van acordar reunir-se una vegada a l’any per a afavorir la transparència i cooperació en aquesta matèria. Cal destacar que el govern espanyol està treballant en una nova llei de mesures per a evitar el frau fiscal. No obstant això, més enllà d’opinions polítiques, Andorra «no podrà ser considerat un paradís fiscal», segons va apuntar Vilallonga, qui també afirma que s’ha fet una gran feina en aquest sentit per evitar les il·legalitats. «És cert que un partit polític espanyol pretén catalogar Andorra com un paradís fiscal per tenir els tipus efectius més baixos, però no ha de prosperar, ja que seria posicionar-se contra la mateixa Unió Europea i l’OCDE», va afirmar. D’altra banda, va destacar que quan un país compleix amb la comunicació i transparència, «té la sobirania de decidir quin tipus impositiu tenir».

Sobre un possible equilibri d’impostos que redueixin la diferència amb altres països, Vilallonga va deixar clar que «no es produirà, tret que el Govern necessiti pujar-los per a recaptar més». A més, va afirmar que una pujada gran seria inviable per a l’economia del Principat: «Andorra és un país sense indústria, viu del turisme. Un major grau de fiscalitat, mataria a empreses i autònoms». Segons el vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris, el tipus impositiu podria anar en augment en els pròxims anys, encara que considera que «mai arribarem a un percentatge tan elevat com el 20%».

Més enllà dels tipus impositius, tant l’OCDE com el copríncep i president de la república francesa, Emmanuel Macron, «han reconegut la proactivitat del país», en termes d’homologació fiscal. 

‘Youtubers’, un focus mediàtic/ El canvi de residència de múltiples youtubers espanyols ha obert en repetides ocasions un debat, tant en la societat com en els mitjans de comunicació. Malgrat el revol mediàtic format a l’estat veí del sud, el canvi de domicili no suposa cap aspecte il·legal. De fet, Vilallonga va afirmar que al Principat hi ha creadors de contingut de diverses jurisdiccions, com França, però que no han generat tanta polèmica. Així, va recordar que tots ells han respectat la legislació.

El potencial mediàtic dels youtubers, col·loca Andorra en el focus fiscal espanyol i és aprofitat per a «fer demagògia» per part d’alguns partits polítics. La força dels mitjans de comunicació, que segons Vilallonga «mantenen una guerra» amb les plataformes digitals, també incita que aquests personatges públics es converteixin en l’epicentre.

Estats com Malta, Polònia o Irlanda també mantenen tipus impositius més baixos que el d’altres països europeus. En la comparació, la fiscalitat andorrana no és excessivament diferent. Així ho va recordar Vilallonga, afirmant que «Andorra no té els impostos més baixos. En aquest sentit, a més de la focalització mediàtica, creu que «ser un país petit» pot ser un al·licient per a les mesures es focalitzin al Principat. D’altra banda, també va destacar com a possible causa la proximitat amb Espanya.

Malgrat ser tema de debat constant, la situació d’Andorra en matèria fiscal no sofrirà cap variació, segons va assegurar Vilallonga. En aquesta línia, l’expert en fiscalitat va deixar clar que «no existeixen fraus de grans companyies», per la qual cosa no ha d’existir ni debat ni preocupació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT