PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sant Jordi torna a omplir «d’il·lusió i optimisme» els carrers del país

Les roses i els llibres són els protagonistes d’una jornada que l’any passat es va suspendre per la Covid

Per El Periòdic

La plaça del Poble d’Andorra la Vella va recuperar l’aire festiu amb la Diada de Sant Jordi.
La plaça del Poble d’Andorra la Vella va recuperar l’aire festiu amb la Diada de Sant Jordi. | Comú d’Andorra la Vella / Tony Lara

La plaça del Poble d’Andorra la Vella es va tornar a omplir de roses i llibres després que la pandèmia ho impedís ara fa un any. «Il·lusió i optimisme» en aquesta jornada en què es recupera una certa normalitat van ser les paraules que van fer servir tant el cap de Govern, Xavier Espot, com la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, per celebrar que la cita s’hagi pogut dur a terme aquest any malgrat els protocols a què obliga el coronavirus.

«Estem molt contents de tornar a fer la fira», va destacar Marsol, que va afegir que es veu els ciutadans «molt animats». De fet, va valorar amb satisfacció l’ambient que es va viure a la plaça i el fet que les roses «estiguin pràcticament acabades», la qual cosa demostra que «la gent tenia ganes» de celebrar aquest dia. «És un pas endavant cap a la normalitat i poder fer la fira per a nosaltres ha estat molt important perquè l’any passat va ser molt trist» i va afegir que sembla que ja se li té «el peu al coll» a la pandèmia amb la vacunació. La cònsol major també va destacar que els paradistes els van transmetre que estan «molt contents amb la resposta» de la gent i també per haver pogut recuperar aquesta cita. De fet, va explicar que sembla que tenen bones expectatives i que això pot ser «una bona dosi d’il·lusió per a tots».

Al seu torn, Espot va manifestar que «dies com aquest ens infonen optimisme i il·lusió» i va subratllar el fet que tot i que amb certes mesures sanitàries, «almenys» es pot anar «recuperant aquells costums que tant trobàvem a faltar com la Diada de Sant Jordi». El cap de Govern va indicar que havia comprat «llibres i roses» i que com «no podia ser d’una altra manera» havia prioritzat els autors andorrans com David Gálvez, Albert Villaró o Iñaki Rubio i també l’últim editat per l’editorial Trotalibros, que s’ha creat recentment.

Sobre l’estat del sector editorial i de producció literària, la ministra de Cultura, Sílvia Riva, va manifestar que s’ha mantingut «actiu tot l’any» i va subratllar que «han fet molt costat perquè la cultura no s’aturés». A més, ha fet notar que «molta de la creació que va tenir lloc» durant el confinament «ha aflorat» i aquest any hi ha publicacions de molts dels escriptors andorrans. «Les editorials han fet molt bona feina», va afegir, fent una crida a què la gent adquireixi aquests llibres i, d’aquesta manera, doni suport al sector. També va manifestar que aquest és «un dia d’alegria» tenint en compte que el sector va estar «molt damnificat» pel fet de no poder celebrar l’edició anterior.

Escaldes, descentralitzat
Escaldes-Engordany, per la seva banda, va optar per descentralitzar la Diada de Sant Jordi per evitar aglomeracions. Així, al Parc de la Mola hi va haver els tallers per als infants i les parades institucionals; a la plaça Lalín es va poder trobar editorials i a la plaça de les Pubilles, artesanies; en tots els punts, a més, hi va haver parades perquè els ciutadans poguessin adquirir la seva rosa. Una edició en què els nens i l’art van ser els protagonistes principals i que va incloure l’espectacle El petit Dalí el camí cap als somnis.

Torna la diada a sant julià
Dos anys després, la plaça Laurèdia de Sant Julià de Lòria va tornar a acollir una Diada de Sant Jordi. Una desena de paradetes, algunes d’elles de caràcter solidari, van oferir a la ciutadania llibres, roses i treballs manuals per regalar. A més, a la mateixa plaça, es va habilitar un espai dedicat a la signatura de llibres per part de diferents autors del país i que va ser un dels principals punts d’atracció de la celebració laurediana. El comú es va voler afegir a la festivitat i, tant al matí com a la tarda, va portar il·lustradors que van crear imatges en directe, així com diferents tallers de treballs manuals per a infants.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT