PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra treballarà en conjunt per reduir els efectes de la crisi

Els socialdemòcrates retiren la seva proposta legislativa per unir-se a la iniciativa

Per El Periòdic

Una imatge d’arxiu del Consell General.
Una imatge d’arxiu del Consell General. | Maricel Blanch

Andorra emprendrà, la setmana que ve, la iniciativa Andorra: reptes de futur. Espais de reflexió i debat. Es tracta d’una acció compartida per a posar solució a les conseqüències negatives que està deixant la crisi provocada per la pandèmia. La societat andorrana, amb el Consell General, el Govern i els comuns obriran un espai de reflexió per poder debatre, des de diferents punts de vista, les millors gestions polítiques de cara al futur en el país. La proposta consistirà a construir una taula de debat en la qual s’exposaran diversos aspectes a tractar. Així, hi haurà cinc grans eixos: la diversificació i la transformació econòmica, les relacions internacionals, la salut, el benestar i la solidaritat, les administracions públiques i la transformació climàtica, energètica i el medi ambient.

Totes aquestes taules comptaran amb experts qualificats en la matèria. Així ho va explicar ahir el Partit Socialdemòcrata. El president d’aquest grup parlamentari, Pere López, al costat de la consellera general Susanna Vela va anunciar que el seu partit abandona la proposta que van presentar el juny de 2020 per a unir-se al treball comú per refer el país. En aquest sentit, López va considerar que la iniciativa té el punt de partida en l’exposada pels socialdemòcrates a l’estiu: «Tenim la satisfacció. La coincidència de temes no és absoluta, però hi ha una relació bastant directa amb el que presentem». A més, va aclarir que continuen «pensant que tot allò que volien activar l’any passat continua sent necessari».

Per part seva, Vela va valorar positivament aquesta nova línia de treball: «Les institucions faran tot el que considerin necessari per a extreure les conclusions que permetin fer propostes». També va destacar la participació ciutadana. D’altra banda, va assegurar que la setmana vinent s’ampliarà la informació amb més detall.

La roda de premsa va tenir lloc després que López es reunís amb el president d’Espanya, Pedro Sánchez, que va passar dos dies al Principat amb motiu de la Cimera Iberoamericana, recentment celebrada. La trobada, que no va durar més de 45 minuts, segons López, va servir perquè tots dos polítics debatessin sobre la situació social d’Andorra, especialment dels espanyols que viuen al Principat, un aspecte en el qual tots dos van incidir. Així, el president del grup socialdemòcrata va assegurar que van coincidir en la necessitat de millora d’uns certs aspectes en matèria de protecció social i drets laborals: «En aquest punt, tenim molt camí per recórrer i la nostra voluntat és aconseguir que millori».

Quant a matèria fiscal, López va assegurar que en la trobada amb Sánchez no va ser un dels temes primordials. En aquest sentit, va afirmar que «aquesta no és la qüestió que més preocupa el president espanyol». A més, va opinar que Andorra «ha avançat positivament en aquest aspecte». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT