PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ocupació hotelera se situa en un 28 % el passat cap de setmana

Els allotjaments turístics assoleixen un 34 % i s’espera arribar al 50 % els dies 23 i 24

Per El Periòdic

Turistes a la recepció d’un hotel del Principat.
Turistes a la recepció d’un hotel del Principat. | Maricel Blanch

El sector turístic espera un augment de l’ocupació de cara als pròxims caps de setmana, després d’haver obtingut dades de progressió en l’anterior. El director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, va informar que els dies 16 i 17 d’abril es va arribar a una ocupació del 28,13 % comptabilitzant tan sols els hotels que estan oberts. Cal destacar que des de l’UHA afirmen que es van superar els números previstos per aquests dies, on s’esperava menys del 20%. Això es deu a les reserves d’última hora, realitzades per excursionistes que decideixen pernoctar. D’altra banda, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic, Àlex Ruiz, va assegurar que es va aconseguir una xifra pròxima al 34 % de reserves, en aquesta mateixa data, a Canillo.

Els professionals tenen l’expectativa de continuar creixent en les pròximes setmanes per arribar a una bona activitat a l’estiu. «Volem pujar el percentatge a poc a poc, fins a arribar a finals de maig, on sembla que el turisme s’activarà més», va apuntar Pujol. Així, també va recordar que aquests mesos solen ser de «temporada molt baixa» en situacions normals. Les previsions de Ruiz creixen considerablement de cara al següent cap de setmana: «Esperem arribar a un 50%, aproximadament, a Canillo». A més molts viatgers estaven tan sols una nit en l’allotjament i, ara esperem que es quedin dues».

Les restriccions imposades pels països veïns estan sent determinants per calcular el nombre de visitants que acudiran al Principat. De moment, Pujol considera que el 9 de maig, amb el final de l’estat d’alarma a Espanya, la situació pot millorar. En aquest sentit, va assegurar que, malgrat la lliure circulació entre tots dos països, «hi ha gent que encara no es fia de la mobilitat».

França serà un altre factor clau en l’arribada de visitants, tal com apunten els hotelers. «Estem a l’espera que es prengui una decisió sobre l’obertura de les fronteres», va afirmar Pujol. El Pas de la Casa té «una ocupació molt baixa, que no supera el 2 %, a causa del confinament», segons va apuntar Ruiz.

Pel que respecta al tipus de turisme que estan començant a arribar, el familiar és el predominant, tal com va assegurar Pujol, qui també va afirmar que hi ha un considerable nombre de joves. D’altra banda, Ruiz no va confirmar un grup majoritari i creu que «està venint gent de diferents franges d’edat». El lloc de procedència sí que sembla clar. Els hotelers afirmen que gairebé el 100 % arriben des de Catalunya, encara que també destaquen algunes reserves des d’altres llocs. La Comunitat Valenciana i l’Aragó encapçalen aquesta petita minoria a causa de la seva proximitat.

Tenint en compte l’època de l’any i la situació, el sector no espera un augment excessiu de les pernoctacions, per la qual cosa aspiren a un creixement fins a arrencar la temporada. Per això, Ruiz va assegurar que estan deixant els preus gairebé un 30 % més barats que a l’estiu. Tots dos professionals creuen que no es faran viatges de més de dues nits fins a entrar al juny, a conseqüència del curs escolar, que continua actiu i redueix la mobilitat entre setmana, així com per les circumstàncies marcades per la Covid, que segueixen en procés de normalitzar-se. El director de l’UHA va manifestar que el seu objectiu és poder portar un ritme ascendent fins al juny, on esperen «poder obrir algun establiment més». En aquest sentit, va confirmar que, a curt termini, no està previst obrir cap hotel més pel fet que la quantitat de reserves continua sent molt baixa.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT