PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Farmacovigilància tramet 208 avisos d’efectes per la vacuna

El 81% dels avisos els van fer dones, i 115 de gent fins als 59 anys

Per El Periòdic

Persones esperen a ser ateses al centre únic de vacunació, a la capital.
Persones esperen a ser ateses al centre únic de vacunació, a la capital. | Arxiu ANA

El Centre de Farmacovigilància ha rebut un total de 208 notificacions acceptades sobre els efectes provocats per l’administració de les vacunes, de les quals un 81% han estat fetes per dones i tan sols un 19% per homes. Pel que fa a les edats, més de la meitat, 115 s’han comprès entre els 16 als 59 anys, seguides amb 57 per la població d’entre els 50 i els 64 anys, 17 de les edats compreses entre 65 i 74, 12 entre els ciutadans de 75 i 84 i tan sols una dels majors de 85 anys. Així ho va exposar la cap d’Àrea de Recursos Sanitaris, Carme Pallarés, que també va indicar que aquest centre s’encarrega de gestionar el programa de farmacovigilància, i s’ocupa de recollir, codificar i analitzar les sospites de reacció adversa a medicaments i de difondre informació sobre seguretat de medicaments als professionals sanitaris.

D’aquesta manera, les dades obtingudes a partir de les notificacions de sospita de reacció adversa, s’envien a l’Uppsala Monitoring Center (UMC), que és un centre encarregat de la coordinació del programa internacional de farmacovigilància de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així, juntament amb les dades de la resta de països que en són membres, es contribueix a millorar la seguretat dels medicaments comercialitzats.

Des d’Andorra, quan un ciutadà rep la vacuna, se li dona un document amb els possibles efectes secundaris, on també s’adjunta un enllaç perquè les mateixes persones puguin notificar les reaccions al vaccí, de la mateixa manera que també ho poden informar els professionals sanitaris, que reben tota la informació actualitzada que va sorgint. Cal recordar que a principis de setmana, del total de notificacions, 56 corresponien a la vacuna d’AstraZeneca i 152 de la Pfizer, amb dues i tres notificacions de casos greus –amb atenció mèdica requerida–, respectivament.

Un cop es rep aquesta notificació, el centre la valida i fa un formulari amb preguntes sobre l’evidència de les causes, l’efecte, i altres factors de risc, per tal d’arribar a la conclusió de si l’efecte és consistent o inconsistent amb la relació temporal i causal de la vacunació. I és després d’aquesta anàlisi de causalitat que el centre determina si s’ha d’administrar la segona dosi del vaccí o no.

PUBLICITAT
PUBLICITAT